« Život
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
istraživanje

Ben 10 i Power Rangers uzrokuju noćne more kod predškolaca

Na popisu najneprikladnijih emisija za djecu našli su se i Hannah Montana, Doktor Who i Ninja kornjače

Više o

HTV

,

predškolska djeca

,

agresija kod djece

,

Power Rangers

,

noćne more

,

Ben 10

,

nasilne serije

,

nasilje na TV-u

Neke su emisije za djecu koje naši predškolci imaju prilike gledati na sve brojnijim dječjim programima kablovske televizije toliko nasilini da kod djece uzrokuju noćne more, zaključak je istraživanja koje je provedeno na uzorku od 3.000 roditelja.

Neke od njih također tjeraju djecu da prebrzo odrastu i potiču neprihvatljivo ponašanje. Roditelji krive tv-medije za to što dopuštaju nasilje i agresiju u emisijama koje su namijenjene za zabavu djece i obitelji.

Više od 70 posto roditelja djece mlađe od sedam godina tvrdi da njihovi klinci imaju noćne more zbog Ben Tena (koji se kod nas može gledati i na RTL-u) u kojem se dječak transformira u razne čudovišne svemirce kako bi se borio protiv zlih napadača na Zemlju.

Nemiran san uzrokuju i dugovječni Power Rangersi, skupina mladeži koja oblači odijela koja ima daju povećanu snagu i u njima se bori protiv raznih groznih bića iz drugih dimenzija, uz golemu količinu buke, vikanja i eksplozija (u njima možete "uživati" na Jetix-u).

Prema istraživanju, dvije trećine roditelja muku muči s odabirom programa koji bi bio prikladan za njihovu djecu. Slažu se da bi bilo korisno emitirati upozorenja o prikladnosti pojedinog programa dječjoj dobi prije svake emisije.

Roditelji također zahtijevaju da TV-postaje emitiraju programe kao što su Doktor Who, Robin Hood i Primeval - SF serije u kojima futuristička čudovišta love ljudska bića - nakon devet sati navečer.

Više od polovice roditelja kaže da gledanje previše dječjih programa potiče loše ponašanje.

U seriji Horrid Henry glavni lik stalno izaziva roditelje i prijatelje i radi psine. Roditelji kažu da ta serija zagovara bezobrazno ponašanje, svadjivost i prkosno odgovaranje roditeljima. Ništa bolje nije prošla ni teen zvijezda Hannah Montana, koju u zadnje vrijeme možemo pratiti na HTV-u, jer svojim ponašanjem utječe na želju djece za prebrzim odrastanjem.

Dvije trećine roditelja traži da se TV postaje više angažiraju oko označavanja prikladnosti serija određenoj dobi. U Hrvatskoj se odnedavno tako nešto i radi, u gornjem desnom kutu je brojčana oznaka dobi ispod koje se ne proporučuje gledanje programa. Zanimljivo je to što je HTV na primjer označio humorističnu seriju Kalifornikacija oznakom "nije za mlađe od 18" zbog scena seksa (koje nisu eksplicitne), dok se filmovi prepuni nasilja u pravilu označavaju oznakom 12.

Kathryn Crawford, urednica portala The Baby Website, koje je provelo istraživanje kaže: "Sva djeca u ponekad imaju noćne more, ali nema sumnje da gledanje bespotrebnog nasilja i zloće na televiziji tome znatno pridonosi."

Istraživanje je navelo deset TV emisija koje roditelji smatraju najneprikadnijima za djecu mlađu od sedam godina, to su: Primeval, Doctor Who, Power Rangers, Teenage Mutant Ninja Turtles, Ben 10, Britannia High, Grizlijeve priče, Robin Hood, Hannah Montana i Horrid Henry.

13.05.2009. 12:06:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    arberita
    03.11.2009. 18:05
    ben ten je naj draži od certanog filma koj obožavam gledati i i volim da nikad ne zaverši ovaj certani film BAY
  2. avatar
    arberita
    03.11.2009. 18:07
    to je istina što djeca kada gledaju ben ten imaju noqnu moru i također i moj brat koj ima 7 godina ali obožava gledati ben ten
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh