« Život
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
ARHEOLOŠKO OTKRIĆE

Nova "Venera" redefinira podrijetlo umjetnosti

Figura iz Hohle Felsa je prikaz plodnosti, a stara je 35.000 godina.

(Corbis)
Više o

Venera

,

Hohle Fels

,

podrijetlo umjetnosti

,

kipić od bjelokosti

,

kult plodnosti

,

paleolitik

,

špiljska umjetnost

Kipić star oko 35.000 godina, otkriven u Njemačkoj, najstariji je prikaz ženskog tijela i redefinira podrijetlo figurativne umjetnosti, izvješćuje u srijedu britanski časopis "Nature" u svom članku o pronalasku još jedne "Venere".

Šest dijelova te skulpture izrezbarene u bjelokosti mamuta iskopano je između 8. i 15. rujna 2008. godine u Hohle Felsu, na 20 metara od ulaza u špilju u gorju Švapskoj Juri.

Sastavljeni, ti dijelovi otkrivaju žensko tijelo bujnih grudi i širokih bokova. Stražnjica i genitalije su neproporcionalno veliki i izrađeni do u detalje.

"Izraziti seksualni atributi nas navode na razmišljanje da se radi o direktnom ili indirektnom prikazu plodnosti", rekao je Nicholas Conard s Instituta za prethistoriju i povijest i arheologiju Srednjeg vijeka u Tuebingenu.

"Nova figura iz Hohle Felsa radikalno mijenja našu predodžbu o podrijetlu umjetnosti paleolitika", kazao je Conard, dodajući da su prije tog otkrića u nalazima iz tog područja dominirale figure životinja i teriantropske slike (poput ljudi-životinja iz drevnog Egipta).

Dosadašnje "Venere" stare su između 22.000 i 29.000 godina. (hina/metro-portal)

13.05.2009. 22:01:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh