« Kazalište
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
MODERNA KNJIŽEVNOST

Begovićev 'Pustolov pred vratima'

Večeras premijera u HNK

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (HNK)
Više o

HNK

,

Milan Begović

,

Tomislav Pavković

,

Pustolov pred vratima

Drama "Pustolov pred vratima" klasika hrvatske moderne književnosti Milana Begovića, u režiji Tomislava Pavkovića, premijerno se izvodi 3. listopada u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK).

To se djelo smatra jednim od Begovićevih najboljih dramskih ostvarenja. Zanimljive strukture i na tragu onodobnih najsuvremenijih dramskih razmišljanja, tekst "Pustolov pred vratima" anticipira pirandelizam i poigrava se realnošću i svjetovima koji izmiču racionalnom poimanju, stoji u najavi predstave.

U predstavi glume Livio Badurina (Smrt), Olga Pakalović (Agneza), Franjo Kuhar (Agnezin muž), Luka Dragić (Gospodin sa šarenim prslukom), te Alen Šalinović, Ivan Glowatzky, Kristijan Potočki, Barbara Vicković, Mirta Zečević, Marija Tadić (Kor smrti).

Scenografkinja je Dinka Jeričević, kostimografkinja Irena Sušac, a glazbu je odabrao Tomislav Pavković.

Ta je drama na sceni zagrebačkog HNK bila praizvedena 9. siječnja 1926., u režiji Branka Gavelle i od tada je neprestano na repertoaru mnogih domaćih i stranih kazališta.

Milan Begović (Vrlika, 1876.-Zagreb, 1948.) jedan je od utemeljitelja hrvatske moderne, a dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća napisao je svoja najbolja djela, drame "Božji čovjek", "Pustolov pred vratima", "Bez trećega", komediju "Amerikanska jahta u splitskoj luci", libreto za operu "Ero s onoga svijeta" te romane "Giga Barićeva" i "Sablasti u dvorcu". (hina/metro-portal)

03.10.2008. 10:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh