« Glazba
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
09. 09. 09.

Beatlesi su bili i ostat će najveći od najvećih

Nakon pet desetljeća jedan bend, jedna glazba još uvijek određuju pravce pop kulture

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

The Beatles

,

Beatlesi su poznatiji od Isusa

,

Beatles video igra

,

Beatles obrade

Stalno ponavljajući refren iz jednog od umno najiskrivljenijih puteva u psihodeliju- Revolution 9 - audio pastichea iz "The White Albuma", iskorišten je za glavni ritam glazbene špice povodom velikog dana najvećeg benda rock'n'roll povijesti.

Naime, u srijedu  09. 09. 09., bit će objavljena remasterirana verzija kataloga pjesama Beatlesa koji sadržava pjesme "fantastične četvorke" za koje preostali živući članovi kažu da su zvučno najsličnije njihovoj glazbi tijekom snimanja u studiju.

Na isti dan izići će i video igra „The Beatles: Rock Band" u produkciji Harmonixa. Napravljena je po modelu već postojeće i popularne „Rock Band" igre uz nadzor članova benda. Igra pruža priliku igračima da sviraju i pjevaju uz ogromnu listu klasika Beatlesa i uz scenske pozadine od liverpoolskog Cavern Cluba do mjesta njihove posljednje izvedbe na londonskom krovu.

Pored svega toga, špekulira se da bi još jedna, dugo planirana, „glazbeno-tematska" objava od strane Apple Inc.-a, također najavljena za 09. 09. 09., mogla biti vezana za ovu supergrupu.

Beatlesi su jedna od šačice grupa čija se glazba nije mogla kupiti ni prodati na Apple iTunesu, stoga je trenutak za objavu probudio sumnje da će se to napokon promijeniti; čak se predviđa i proizvodnja posebnih Beatles iPoda, poput onih prodavanih u 2004. natrpanih glazbom grupe U2.

Zapanjujuća je količina buke koja se stvorila oko benda čiji počeci sežu u vrijeme prije 50-ak godina. To je jasan znak da se prisutnost grupe u srcima publike održala usprkos vremenu i kulturološkim promjenama.

„Ljudi još uvijek gledaju Picassa. Još uvijek gledaju umjetnike koji su se uspjeli probiti kroz zapreke svojeg vremena i stvoriti nešto jedinstveno i originalno", rekao je Robert Greenfield, bivši pomoćni urednik pri časopisu Rolling Stone koji je inače puno pisao o bendu. „U obliku u kojem su oni radili, u popularnoj glazbi, nitko nikad neće biti revolucionarniji, kreativniji i karakterističniji od Beatlesa".

Istraživanja pokazuju da 40 godina nakon posljednjeg zajedničkog nastupa, glazba PaulaMcCartneya, Johna Lennona, Georgea Harrisona i Ringo Starra i sada ostaje zanimljiva ljudima kao što je bila i prije.

Izvještaj Pew Researcha objavljen prošlog mjeseca pokazuje da 81 posto ispitanika između 16 i 29 godina voli slušati Beatlese. Jedanaest posto je izjavilo da ne voli grupu, a samo četiri posto da nikad nisu ni čuli za njih.

Samo za usporedbu, za trenutno popularni band Coldplay 39 posto je onih koji ih vole, a čak pet posto nikad nije čulo za njih. Oko 42 posto ispitanika kaže da voli hip-hop zvijezdu Kanyea Westa.

„Stavimo to u ovu perspektivu: Pokušajte zamisliti mlade u 1960-ima da među svoje favorite stavljaju velike jazz bendove iz 20-ih", kaže se u izvještaju. „To nije mnogo vjerojatno".

Walter Everett, profesor i predsjedavajući na katedri glazbene teorije pri Sveučilištu Michigan, kaže da njegovi studenti znaju katalog pjesama Beatlesa jednako kao što bi to znali oni od prije 30 godina.

Tvrdi da je sve ono što je tvorilo kulturološki fenomen zvan Beatlesi-koncerti koji su izazivali ludilo, bijes kad je Lennon rekao da su „popularniji od Isusa", predinternetska opsesija glasinama da je „Paul mrtav"- ustvari od njih napravilo nešto više od samog rock benda.

„Jednostavno su ih idolizirali", rekao je Everett. „Bila je to glazbena revolucija, ali ne zaboravimo i frizure, odijevanje, njihove stavove, činjenicu da su svakoga podržavali, i stare i mlade, u pokušajima da se razumiju međusobno u tim vrlo teškim vremenima".

„Nešto od te poruke još uvijek traje".

Ipak, u srži fenomena, slažu se stručnjaci, stoji sama glazba. Od šarmantne I Want To Hold Your Hand do nezaustavljivo popularne Helter Skelter, pjesme su, kažu, uvijek bile tako dobre.

„Stvar je u tome koliko je glazba dobra", rekao je Greenfield. „Ne u tome da su Beatlesi htjeli vježbati i postati boljima u onome što su radili - stvar je u tome da su u bendu bila dva i pol genija (Lennon, McCartney i katkada Harrison)".

Službena objava u srijedu - i ona druga, u Appleovom slučaju, moguća objava-pokazuju da podsjetnici ostavštine Beatlesa idu u korak s ponašanjem današnjih slušača, rekao je Bruce Birch, direktor glazbenog poslovnog programa pri Sveučilištu Georgia.

„Mnogo bendova i umjetnika nema namjeru prihvatiti da današnja tehnologija diktira industriju", kazao je Birch. „Njihova glazba ne prolazi i to je dobar znak da će nastaviti istim putem u 21. stoljeću".

Poznato je da je EMI, diskografska kuća koja namjerava objaviti prerađene snimke, iznimno zaštitnički postavljena prema brendu i glazbi Beatlesa. Digitalna reprodukcija poput MP3-a ima manju kvalitetu zvuka od one na albumima ili cd-ima; to je jedan od razloga zašto su bili spori u prihvatanju iTunesa.

Ali ako slijedi i nova objava po tom pitanju, kaže Birch, to bi bilo ravno priznavanju da su brige oko kvalitete zvuka suvišne i da većini publike nisu ni važne.

„Drugačija je to publika", rekao je. „Ona je navikla slušati preko slušalica, buba za uho, i sl. U takvim slučajevima, kvaliteta zvuka njoj možda i nije toliko važna".

Everett je rekao da, pored svih vijesti koje se čekaju u srijedu, glazba Beatlesa će nesumnjivo ostati popularna i u godinama koje dolaze.

„Još puno toga se može napraviti. Tko zna kakve nas stvari čekaju za, recimo, 10 godina? Možda budemo gledali holografske prizore".

Nevezano za način prikazivanja i slušanja, nitko više ne očekuje da će se pojaviti bend koji bi mogao zasjeniti četiri momka iz Liverpoola koji nastavljaju oblikovati pop kulturu po čitavom svijetu.

„Vjerojatno će se pojaviti neki umjetnik koji će uspjeti dočarati svu tu maštovitost. No, nikada neće biti poput Beatlesa, kazao je Birch.

05.09.2009. 20:08:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh