« Kazalište
objavljeno prije 14 godina
FESTIVAL NOVOG KAZALIŠTA

Balada o Ricky i Ronnyju na Eurokazu

Pop opera na rasporedu je danas i sutra u 20h, a održat će se i razgovor s autorima predstave

eurokaz 2010.
eurokaz 2010. (Eurokaz)
Više o

Eurokaz

,

gramatika

,

Svenja Leiber

,

bijeg u prirodu

,

Tsuyako Ito

Autori predstave „Balada o Ricky i Ronnyju" su Hans Peter Dahl i Anna Sophia Bonnem.

Hans Peter Dahl prvi je put nastupio na Eurokazu 1991. kao član norveške grupe BAK-truppen, legende ikonokastičkog teatra u njegovoj herojskoj fazi. Eurokaz prati njegov rad; s partnericom Annom Sophiom Bonnema osniva grupu L&O Amsterdam koja je u Zagrebu 1999. izvela opušteni hepening Made in Heaven u kojem se, pomalo ironijski, meditiralo i dijelilo čaj publici. Danas, uz samostalne autorske projekte, par glumi u predstavama Jana Lauwersa i njegove Needcompany, koja im je pružila i producentsku potporu za Baladu o Ricky i Ronnyju.

Bonnema i Dahl u predstavi izlažu svoj alter ego imenima Ricky i Ronny, a publici se obraćaju pjevanjem. Sabrani u kutku stvarnosti koji ostaje izvan polja nekog nedefiniranog ratnog sukoba, ta dva lika, pjevajući, naivno vjeruju da se individualnom srećom može manipulirati.

U mentalnom sklopu nove srednje klase čiji su horizonti određeni zatvorenim vratima njihovih građanskih enklava, Ricky i Ronny misle da imaju apsolutno pravo na sve, a kada život krene drugim putem, na to gledaju kao na neprihvatljivu nepravdu od koje bi da se štite bijegom u što dalji svijet iluzija.

Iako milozvučno, u pjevanju Ricky i Ronnyja nema mjesta mentalnom odmaku koji priželjkuju; tekući rad stvarnosti ne dopušta uzlete i ne donosi olakšanje. Naprotiv, što se više pjeva, to je više stvarnosti na pragu, to se više zapleću u metež svojih banalnih duša i nepokrenutih umova; međusobno nerazumijevanje opasno se približava ludilu.     

Njihovi rock-dueti, negdje između Nico i Leonarda Cohena, šarmiraju jednoličnošću elektropopa, ali i začuđuju otvorenom, gotovo drskom melankolijom, za koju se vjerovalo da više nikada neće imati nikakva emocionalnog uspjeha ni komercijalne šanse.

U toj svakodnevnici ljubav je samo funkcionalni obrazac koji, tko zna zašto, povezuje dva bića protiv ostatka svijeta koji je davno ispušten iz ruku. Balada o Ricky i Ronnyju potraga je za idealno nenametljivom kombinacijom kazališta i koncerta. No, u ovoj predstavi autorima se dogodila zaista ekstremna forma u kojoj romantika kinky sapunice preskače u psihodeličan koncert s nimalo retoričnim elementima.

Popratni program:

Srijeda 23. lipnja          

21:30 - razgovor s autorima predstave „Balada o Ricky i Ronnyju„ Hansom Peterom Dahlom i Annom Sophiom Bonnemom
22:00 - Koncert: Satellite Trio (jazz)

Četvrtak 24. lipnja     
22:00 - DJ Mario Kovač (rock)  

23.06.2010. 09:39:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh