Bacate li najzdravije dijelove namirnica?
Svakodnevna upotreba nekih namirnica prešla nam je u naviku, a vrlo često bacamo najvrjednije dijelove namirnica bez razmišljanja
Najzdraviji dijelovi namirnica vrlo često su oni koje ne koristimo i bacamo ih po navici, pa evo nekoliko primjera koje biste trebali zapamtiti.
Primjerice, stabljika blitve puna je glutamina, aminokiseline koja ima važnu ulogu u oporavku organizma i ozdravljenju, pa je preporuka da je isjeckate i kuhate zajedno s listovima kako biste mogli uživati u svim blagodatima ove čudesne biljke.
>> Najzdravije namirnice najzdravijih kuhinja na svijetu >>
Listovi cikle potaknuli su ljude na uzgajanje ove biljke, a korištenje korijena počelo je tek kasnije. Listovi su prepuni kalcija, vitamina A i K, vlakana i željeza, a okus im je vrlo zanimljiv - nešto između cikle i kelja. Stavite ih u salatu, oduševit će vas.
Kora jabuke prepuna je kvercetina, antioksidansa koji je odličan za mozak i pluća, a uz to sadrži više vitamina i vlakana od ostatka jabuke. Nabavite domaće, neprskane jabuke i pomozite svom tijelu.
>> Najzdraviji plodovi jeseni >>
Kora krumpira najzdraviji je dio ovog gomolja, jer u njoj ima više vlakana nego u cijelom krumpiru, a uz to se može naći obilje kalija, kalcija, vitamina B i C i željeza, stoga, pecite krumpir s korom u pećnici što češće.
Kora lubenice također se baca, no i tu griješimo - puna je L-citrulina, aminokiseline koja olakšava bol u mišićima i pomaže pri treningu.
>> Koje dijelove namirnica ne bi trebali bacati >>
Kora naranče puna je flavonoida, kao uostalom i kore ostalih agruma, koji djelotvorno utječu na snižavanje kolesterola i učinkovito se bore protiv upala i srčanih bolesti. Nabavite domaće limune i naranče i naribajte koricu u omiljenu slasticu i jelo.
Novi komentar