« Iza ogledala
objavljeno prije 5 godina i 7 mjeseci
ČUDA?

Baba Vanga - balkanski Nostradamus

Daleko od metropola, na tromeđi Bugarske, Grčke i Makedonije, Baba Vanga je proricala budućnost ljudima koji su je pohodili iz čitavog svijeta. Među njima je bilo i bogatih i slavnih i moćnih. Pa i budućih predsjednika

Što je sve znala baba Vanga?
Što je sve znala baba Vanga? (Arhiva)
Više o

baba Vanga

,

Vangelia Pandeva Gušterova

Bugarska prije predsjedničkih izbora 1997. Izvjesni Peter Stojanov, jedan ambiciozni bugarski političar odlazi u gradić Petrič na jugozapadu zemlje. U pratnji jednog snimateljskog tima namjerava tamo potražiti Vangeliju Pandevu Gušterovu, poznatiju pod imenom Baba Vanga.

I ona mu kaže: "Postat ćeš predsjednik. Ali kakav predsjednik, to ćemo još vidjeti." I doista Stojanov pobjeđuje na izborima 1997. te postaje drugi predsjednik u povijesti demokratske Bugarske. I drugo proročanstvo Babe Vange pokazalo se točnim - Stojanov nije ostao u sjećanju kao upečatljiv predsjednik.

"Proročica iz Petriča" je navodno od svoje mladosti imala vizije. 1911. je rođena u Strumici, današnjoj Makedoniji. S 13 godina je stradala u oluji i završila ranjena na jednoj livadi. Od posljedica toga je sa 16 godina izgubila vid. Tada je počela "vidjeti" na drugi način. Njezin svijet su postali vizije, snovi, metafore, nadnaravno.

>> Baba Vanga - biografija slijepe proročice >>

Njezine vizije su bile obilježene kršćansko-pravoslavnim slikama i mistikom. 1940., na samom početku Drugog svjetskog rata, joj se, govorila je, ukazao jedan čelični konjanik kao vijesnik "strašnih stvari". Nekoliko dana kasnije je u tadašnju Jugoslaviju upala njemačka vojska i ratni vihor je zahvatio Balkan.

Najčešći Vangini gosti su bili bugarski vojnici u prolazu i seljaci iz okolice.

Jedan od tih vojnika, Dimiter Gušterov, ju je oženio i poveo sa sobom u 50 kilometara udaljeni Petrič u kojemu je ostala do kraja svog života. Sve češće je počela imati vizije koje je javno objavljivala. Glas o njoj se raširio, o njoj su počele pisati novine. Jedna od legendi koje je prate je i priča o bugarskom caru Borisu III. koji ju je navodno došao posjetiti 1941. Ona mu je prorekla smrt i car je stvarno potpuno iznenadno umro 1943. na povratku s jednog sastanka s Hitlerom.

Komunisti i praznovjerje

A onda su došla nova vremena. Na vlast su došli komunisti koji nisu priznavali iracionalnu kršćansku mistiku. Partija umjesto popova, socijalizam umjesto proročanstava - to je bila njihova deviza. Apstraktne vizije, proroci i nadnaravne sile - još pogotovo kršćanski inspirirani - nisu imali mjesta u "raju na zemlji" koji su željeli stvoriti komunisti.

Partija je zabranila Vangino djelovanje. Njezinu kuću je nadzirala tajna služba. Za putovanja u granično područje u kojemu je živjela Vanga više nisu bile izdavane dozvole. Preko njezinog supruga je tajna služba pokušavala izvršiti pritisak na Vangu i natjerati je da prestane govoriti o svojim vizijama. Ali Vanga je bila nepokoljebljiva - kada bi netko došao k njoj, razgovarala bi s njim i rekla mu kakva ga budućnost čeka.

Vangina najveća obožavateljica

Tek 1960-ih godina je pritisak režima popustio. "Destaljinizacija" je učinila atmosferu u socijalističkim zemljama opuštenijom, a i umro je Vangin muž preko kojega je partija desetljećima vršila pritisak na poznatu vidovnjakinju. Umjesto toga je ona dobila jednu neočekivanu zaštitnicu iz najužeg kruga komunističke elite u zemlji - Ljudmilu Živkovu, kći šefa države i partije Todora Živkova. Ona je postala Vangin najveći fan.

1970-ih godina je Ljudmila Živkova postala jedna od najvažnijih kulturnih funkcionarki u zemlji i dala je da se u Sofiji osnuje Institut za sugestiologiju.

Već je samo ime ove institucije dalo naslutiti da se radi o pseudoznanosti. Tamo su Vangina proročanstva "istraživana" i dokumentirana. Pod vodstvom slavnog sociologa Georgija Lozanova trebalo je biti analizirano koliko je Vanginih proročanstava bilo točno.

S obzirom na naklonost političke elite, nije bilo čudo da je Vanga u Sovjetskom Savezu postala neslužbena zvijezda. Zahvaljujući intenzivnim sovjetsko-bugarskim vezama, mnogi državni gosti iz SSSR-a su pohodili i Babu Vangu. Jedan njezin rođak se sjeća kako je 80-ih godina po cijeli dan primala ljude. "Menadžment" je preuzela država, naravno, uz "mali obol". Dozvoljeni su i prvi dokumentarci o njezinim sesijama koji su danas najpouzdaniji izvori o ovoj proročici.

Je li se doista radilo o nadnaravnim moćima ili maštovitom šarlatanstvu? Kada je Mihail Gorbačov 1985. godine postao generalni sekretar Komunističke partije Sovjetskog Saveza, Vanga je predskazala propast sovjetskog carstva. Ali njega su vidjeli i neki politolozi koji nisu bili vidovnjaci. Oni koji su, kao Vanga, imali tako puno veza s komunističkom elitom, znali su sve što se događa, poznavali su sva pitanja, sve strahove i dvojbe i za njih slom komunizma nije bio iznenađenje.

>> Proročanstva babe Vange ponovno plaše svijet >>

No, s komunizom nije nestala i fascinacija Babom Vangom. U 90-ima nju je posjećivalo još više novinara, političara i svih onih koji su htjeli čuti što će im budućnost donijeti. I Dmitrij Medvedev, već skoro 10 godina čovjek broj dva u Rusiji, bio je kod vidovnjakinje u Bugarskoj. A ona mu je prorekla veliku političku karijeru. Koju je i ostvario.

Muzej za Babu Vangu

1989. je imala jednu drugu viziju: "Horor, horor. Američka braća će pasti u napadu čeličnih ptica. Nedužna krv će poteći." Te riječi su kasnije protumačene kao predskazanje terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine.

Vanga je navodno "vidjela" i jednog crnoputog američkog predsjednika puno prije nego što je Barack Obama zasjeo u Bijelu kuću. Ali drugi građanski rat u SAD-u iz istog proročanstva nikada se nije dogodio.

>> Smak svijeta ili promjena svijesti >>

Kada je Vangelija Pandeva Gušterova prije 22 godine umrla, postala je sama medijski događaj. Duboko utonula u kršćansku mistiku, financirala je gradnju pravoslavne crkve Sveta Petka Bugarska. Na vlastitu želju je njezina kuća u Petriču pretvorena u muzej. A njezin lik do danas fascinira mnoge - o njoj se snimaju filmovi, pišu knjige, piše po internetu. Nadnaravno je i danas još u modi.

Piše: Christopher Nehring/DW
31.08.2018. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh