« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
SEDAM GODINA KASNIJE

Aung San Suu Kyi zaziva jedinstvo demokratskih snaga u Mianmaru

Pred otprilike 10 tisuća pristaša okupljenih ispred sjedišta Nacionalne lige za demokraciju (NLD) u Jangonu, Suu Kyi je poručila da "ne mrzi one koji su je zatočili"

Pristaše Aung San Suu Kyi
Pristaše Aung San Suu Kyi (Getty Images)
Više o

Aung San Suu Kyi

,

Mianmar

Burmanska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi uputila je u nedjelju, dan nakon što je oslobođena iz kućnog pritvora, poziv na jedinstvo demokratskih snaga u Mianmaru i time najavila svoj povratak na političku scenu nakon sedam godina odsutnosti.

Pred otprilike 10 tisuća pristaša okupljenih ispred sjedišta Nacionalne lige za demokraciju (NLD) u Jangonu, Suu Kyi je poručila da "ne mrzi one koji su je zatočili" i naglasila da želi raditi sa svima "koji žele dobro ovoj zemlji i demokraciji". "Vjerujem u ljudska prava. Vjerujem u slobodu govora koja je osnova demokracije", rekla je dobitnica Nobelove nagrade za mir. Okupljeni su joj odgovorili povicima: "Živjela Suu Kyi" i "Volimo te". Skup su iz zgrade preko puta promatrali pripadnici mianmarske vojske, a agenti obavještajne službe pažljivo su fotografirali što se događa.

U kasnijem razgovoru s novinarima Suu Kyi nije željela govoriti o svojim planovima dok ne čuje "što narod želi". "Treba mi energija naroda, želim čuti njegov glas i zatim ćemo odlučiti što ćemo", rekla je. Odbila je reći hoće li pozvati zapadne zemlje da ukinu sankcije Mianmaru, za koje mnogi smatraju da najviše štete običnim ljudima. "Ako ljudi žele ukidanje sankcija, razmotrit ću to. Burma sada treba pomoć sviju. Zapadnih zemalja, istočnih zemalja, cijelog svijeta", rekla je. I dok brojni sumnjaju da će joj hunta dopustiti da se bavi politikom i pitaju se koje granice će joj odrediti, njezin odvjetnik Nayan Win je potvrdio agenciji France presse da je ona oslobođena bezuvjetno. To je potvrdio i jedan neimenovani dužnosnik vojnog režima.

>> Aung San Suu Kyi napokon oslobođena

Težak teret je sada na naizgled krhkoj, ali psihološki neuništivoj 65-godišnjoj Suu Kyi u kojoj njezini sljedbenici i dalje vide jedinu nadu za demokraciju, pišu agencije. Sljedeći tjedni su od ključnog značenja za Suu Kyi, dodaje se, jer ona mora ponovo upoznati zemlju od koje je od 2003. bila u potpunosti odsječena. Njezino oslobođenje u subote izazvalo je duboko, ali oprezno olakšanje međunarodne zajednice. Svjetski čelnici pozdravili su njezino oslobađanje, uz ocjenu da se to trebalo dogoditi puno prije i uz zahtjev da se na slobodu puste svi politički zatvorenici u Mianmaru. (hina/metro-portal)


14.11.2010. 12:04:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh