« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
HODOČASNICI KRENULI

Preko dva milijuna muslimana u Meki samo prvog dana hadža

Al-Kaida na Arapskom poluotoku opovrgnula je da ima bilo kakvih namjera napasti muslimane na hadžu

Meka
Meka (Getty Images)
Više o

muslimani

,

hadž

,

Meka

Najmanje dva milijuna muslimana počelo je u nedjelju svoje godišnje hodočašće krećući se prema šatoru u blizini svetog grada Meke, prolazeći putem proroka Muhameda prije 14 stoljeća. Hodajući pješice ili putujući javnim prijevozom i osobnim automobilima, hodočasnici će kroz planinski prijevoj ući u dolinu Mina, oko tri kilometra izvan Meke. Tim je istim putem Muhamed hodao na svome posljednjem putovanju.

Hadž, jedan od najmasovnijih javnih iskaza vjerskih osjećaja na svijetu, traje pet dana. U prošlosti je bio obilježen požarima, rušenjem hotela, sukobima policije i prosvjednika te smrtonosnim stampedima. Saudijski ministar unutarnjih poslova Princ Najef izjavio je u srijedu da se ne mogu isključiti napadi regionalnog krila Al-Kaide, iako su snage sigurnosti spremne za takve akcije.

Al-Kaida na Arapskom poluotoku opovrgnula je da ima bilo kakvih namjera napasti muslimane na hadžu. Četvrtina svjetskog stanovništva izjašnjava se muslimanima, a sudjelovanje u hadžu obveza je svakoga od njih koji je za to tjelesno sposoban i može si to priuštiti.Kako bi se smanjio rizik od stampeda i izbjegle prometne gužve, vlasti su pustile u promet novu podzemnu željeznicu kineske proizvodnje.

Metro s dva kolosjeka povezivat će tri važne točke hadža, Minu, Muzdalifu i brdo Arafat gdje uobičajeno vladaju ogromne gužve. Gradnja je koštala 1,8 milijarda dolara, linijom će se moći istodobno prevoziti 3000 ljudi i zamijeniti će 4000 autobusa koji su do sad prevozili hodočasnike iz Mine na Arafat. (hina/metro-portal)

14.11.2010. 14:37:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  ZarađujemMasno
  14.11.2010. 15:17
  sad vatikan ljubomorno gleda što oni nisu smislili tako neku fora prevaru da vaki katolik mora doći u rim barem jednom u životu uh koji bi lovu zaradili
 2. avatar
  ameur
  19.05.2013. 17:22
  ما سبب اعتزالك الكرة الجزائرية
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh