« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
YOKOHAMA

Obama: Ratifikacija START-a nam je priroritet

Osim što je njime bitno smanjen nuklearni arsenal Rusije i SAD-a, s "Novim START-om" uveden je i novi režim nadgledanja preostalog naoružanja

Dmitrij Medvedev i Barack Obama
Dmitrij Medvedev i Barack Obama (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

Dmitrij Medvedev

,

nuklearno oružje

,

START

Američki predsjednik Barack Obama u nedjelju je u Yokohami svom ruskom kolegi Dmitriju Medvedevu poručio da ratifikacija novog sporazuma o redukciji nuklearnog naoružanja (Novi START) ima apsolutni prioritet i naglasio da s Rusijom, bivšim neprijateljem iz doba Hladnog rata, njegova zemlja sada blisko surađuje na mnogim pitanjima.

"Ponovio sam svoju predanost da se START ratificira do kraja mandata postojećeg saziva Kongresa i poručio sam zastupnicima da je to apsolutni prioritet", rekao je Obama novinarima nakon sastanka s Medvedevom na marginama summita Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje (APEC), javlja Reuters.

Obama se žuri da ratificira sporazum prije nego što novi saziv Kongresa, nakon izbora u studenome na kojima su njegovi demokrati pretrpjeli težak poraz, održi konstitutivnu sjednicu u siječnju. Dvojica su predsjednika novi sporazum o redukciji nuklearnog naoružanja potpisala u travnju ove godine u Pragu. Osim što je njime bitno smanjen nuklearni arsenal obiju zemalja, uveden je i novi režim nadgledanja preostalog naoružanja. Istaknuvši da je Rusija bila "odličan partner" u nizu pitanja važnih za Sjedinjene Države, Obama je rekao da je s Medvedevom razgovarao i o mogućem gruzijskom vetu na rusko članstvo u Svjetskoj trgovačkoj organizaciji (WTO).

Članice WTO-a ne mogu staviti veto na prijem nove članice iz političkih razloga, ali Gruzija žele da njezini carinici budu na vanjskim granicama Abhazije i Južne Osetije, dviju odmetnutnih pokrajina koje su nakon gruzijsko-ruskog rata 2008. godine, proglasile neovisnost, a Rusija ju priznala. Službena Moskva uvjerena je da Washington može utjecati na Tbilisi kako bi odustao od svojih zahtjeva. Obama i Medvedev razgovarali su također o iranskom nuklearnom programu i "suglasni su kako nastaviti rješavati taj problem", rekao je američki predsjednik.

Još jedna važna tema bilo je i predstojeće sudjelovanje ruskog predsjednika na summitu NATO-a u Portugalu. "Njegova nazočnost omogućuje nam nastavak rada u Vijeću NATO-Rusija i nastavak suradnje na važnim sigurnosnim pitanjima u Europi", rekao je Obama. "Rusija i NATO napreduju u odnosima i to je korisno za obje naše zemlje, kao i za sve uključene strane", dodao je Medvedev, prenosi dpa. (hina/metro-portal)

14.11.2010. 09:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh