« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
PREDSJEDNIČKI IZBORI

Ankete pokazuju laki prolazak Putina u drugi krug

Putinu treba samo 50 posto plus jedan glas na predsjedničkim izborima da bi izbjegao drugi krug, a ankete pokazuju da bi mogao osvojiti čak 60 posto glasova

Fotografija vijesti
Više o

Rusija

,

Vladimir Putin

,

predsjednički izbori

Ruski premijer Vladimir Putin uvjerljivo će pobijediti u prvom krugu predsjedničkih izbora u nedjelju i osvojiti šestogodišnji mandat na čelu Kremlja, barem tako predviđaju posljednja ispitivanja javnog mišljenja koja mu daju gotovo 60 posto glasova, javlja Hina.

Putinu treba samo 50 posto plus jedan glas na izborima da bi izbjegao drugi krug. Kandidati na izborima 4. ožujka su čelnici četiri parlamentarne stranke - Vladimir Putin iz Jedinstvene Rusije, Genadij Zjuganov iz Komunističke partije, Sergej Mironov iz Pravedne Rusije, Vladimir Žirinovski iz Liberalne demokratske stranke Rusije i neovisni kandidat Mihail Prohorov.

Putinovu pobjedu u prvom krugu jedino bi moglo spriječiti razmišljanje Rusa da će on ionako pobijediti i bez njihovog glasovanja, smatraju analitičari. "Prema rezultatima posljednjih ispitivanja javnog mišljenja drugog kruga izbora najvjerojatnije neće biti... Rejting Vladimira Putina je prema raznim anketama negdje oko 55 posto, što mu daje mogućnost da pobijedi u prvom krugu", izjavio je politolog Vladimir Slatinov, a prenose ruski mediji.

Po njegovim riječima, ako se govori hipotetski o drugom krugu u njega bi s Putinom mogao ući Zjuganov. Slatinov smatra da bi Zjuganov mogao osvojiti na izborima oko 15 posto glasova. On smatra da će najmanje glasova dobiti Mironov, oko 5 do 6 posto. Slatinov predviđa da će borbu za treće mjesto voditi Žirinovski i Prohorov. Politolog Mihail Remizov također smatra da neće biti drugog kruga izbora.

"Glavni razlog toga što neće biti drugog kruga je u tome što oporbeni kandidati nisu učinili ništa da bi se izborili za drugi krug. Oni nisu imali snažnu predizbornu kampanju protiv kandidata vlasti, a to im je bila jedinstvena prilika da si osiguraju drugi krug."

Prema ispitivanju javnog mišljenja koje je proveo Centar Levada od 17. do 20. veljače, za Putina je spremno glasovati između 43 i 46 posto onih koji imaju pravo glasa, a među onima koji kažu da će sigurno izaći na izbore za njega je spremno glasovati između 63 i 66 posto. Rezultati Levadinog ispitivanja pokazuju da će Zjuganov dobiti 15 posto glasova, Žirinovski 8 posto, Prohorov 6 posto i Mironov 5 posto. Ova anketa provedena je u 44 ruske regije među 1600 ljudi.

Slične rezultate pokazalo je i posljednje ispitivanje javnog mišljenja pred izbore koje je proveo Sveruski centar za istraživanje javnog mišljenja (VCIOM), a koji pokazuju da će na izborima pobijediti Putin s 58,6 posto glasova. Na drugom mjestu je Zjuganov s 14,8 posto, a na trećem Žirinovski s 9,4 posto. Nakon njih slijede Prohorov ss 8,7 posto, a zadnji je Mironov sa 7,7 possto glasova. I ova anketa je provedena među 1600 ljudi diljem Rusije.

Putinova popularnost počela je rasti posljednja dva mjeseca nakon što je pala na 40 posto odmah nakon parlamentarnih izbora u prosincu za koje je oporba ustvrdila da su lažirani u korist vladajuće stranke Jedinstvene Rusije i nakon kojih su uslijedili prosvjedi.

Očekuje se da će izbore pratiti 600 međunarodnih promatrača. Promatrače Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) predvodit će Tonino Picula, potpredsjednik parlamentarne skupštine OESS-a i član saborskoga izaslanstva u toj skupštini. Promatračkoj misiji OESS-a priključit će se i promatračka izaslanstva Europskoga parlamenta i Parlamentarne skupštine Vijeća Europe. Izbore će pratiti i više od 4.000 novinara.

Putin je 2000. dobio 53 posto glasova a 2004. 71 posto. Njegov nasljednik Dmitrij Medvedev je 2008. godine dobio 70 posto glasova na izborima na kojima se Putin po tadašnjim ustavnim odredbama nije mogao kandidirati.

01.03.2012. 08:42:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh