« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
POGLED NA MISTERIJ

Vatikan otkrio tajne svojeg arhiva

Vatikan je odlučio izložiti nekolicinu povijesnih dokumenata koji se stotinama godina strogo čuvaju u tajnom arhivu

Fotografija vijesti
Više o

Vatikan

,

Sveta Stolica

,

tajni dokumenti

,

Vatikanski arhivi

Vatikanski arhivi golicaju maštu brojnim piscima, znanstvenicima, teoretičarima zavjera ali i običnom puku zbog svih tajni koje skrivaju među svojim policama, a kako bi malo rasplinuli mističnost Sveta Stolica je odlučila objelodaniti nekolicinu strogo čuvanih dokumenta.

Povodom obilježavanja 400. obljetnice osnutka arhiva Vatikan je u srijedu, 29. veljače, otvorio izložbu "Lux in Arcana" (latinski za "Svijetlo u arhivu") u rimskom muzeju Capitoline, a izloženo je sto dokumenata među kojima je Galileovo poricanje vlastite teze o svemiru te naredba za izopćenje Martina Luthera.

Među eksponatima su i pismo engleskog plemića koji je 1530. godine zatražio od pape Klementa VII. da dopusti razvod kralju Henriku VIII. kako bi se mogao ponovno oženiti. Izloženi su i dokumenti o suđenju Vitezovima Templarima, te potvrda o abdikaciji švedske kraljice Kristine iz 1654. godine.

Izložbu je otvorio kardinal Tarcisio Bertone, državni tajnik Svete Stolice, a dokumenti su dostupni javnosti sve do rujna kada se vraćaju na police ispod Vatikana.

Vatikanski arhivi građeni su poput bunkera i mogu izdržati nuklearni udar, a pristup dokumentima imaju samo odabrani učenjaci i znanstvenici. 

01.03.2012. 09:18:27
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    m
    01.03.2012. 10:18
    eh tamo bi se voljela zavući :)
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh