« Film
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
SLABA ZARADA

Amerikanci ne vole gledati filmove o 11. rujnu

Najvjerojatniji je razlog to što gledatelji vole filmove sa sretnim krajem, a filmovi o epskim tragedijama ne mogu imati takav kraj

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

World Trade Center

,

11. rujna

,

Oliver Stone

Prije 10 godina sve su televizije prenosile napad na SAD ućivo, ali filmovi koji su nakon toga snimljeni nisu postigli uspjeh kakav su njihovi producenti očekivali. Stručnjaci iz područja kulture i medija smatraju da je razlog tome favoriziranje eskapističkih filmova i serija te da publika nije spremna još jednom proživjeti bolna sjećanja na događaj koji je užasnuo svijet.

Deset godina kasnije, trauma 11. rujna i američkog rata protiv terorizma obilježila je pop kulturu na suptilan, ali prepoznatljiv način. Ono što možda iznenađuje jest to da su muslimani izbjegli demonizaciju na velikom ekranu, čega su se mnogi bojali kad su za napad optužene pristalice Osame bin Ladena.

,,Poslije 11. rujna, bojao sam se pravca kojim je ova zemlja krenula kad je riječ o muslimanima. Ali, na brojne načine, Hollywood pokazuje više sofisticiranosti i empatije prema muslimanskoj zajednici nego većina ljudiu Americi", izjavio je jedan od rijetkih muslimanskih scenarista u Hollywoodu.

Zapravo su snimljena tek dva velika hollywoodska filma s ovom tematikom "United 93" i "World Trade Center" Olivera Stonea, i oba su imala snažnu patriotsku priču. Međutim, ta su dva filma ukupno u 2006. zaradila manje od 250 milijuna dolara - a toliko je zaradio Avatar u prvom tjednu prikazivanja 2009. Čak i dobitnik Oskara za najbolji film 2010., Narednik James, o timu pirotehničara u Iraku, zaradio je svega 49 milijuna dolara širom svijeta - pristojan iznos za niskobudžetni film, ali ni blizu zaradama blockbustera.  

12.09.2011. 09:05:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh