« Film
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
PREMIJERA

Premijera hvaljene Radićeve Kotlovine večeras u Zagrebu

Radićev igrani film "Kotlovina", apsolutni pobjednik s festivala u Puli i Vukovaru, premijerno će se prikazati večeras u Zagrebu

Fotografija vijesti
Više o

Tomislav Radić

,

kino

,

premijera filma

,

film Kotlovina

,

Kotlovina

Igrani film "Kotlovina" Tomislava Radića, koji je ovoga ljeta pobijedio na filmskim festivalima u Puli i Vukovaru, premijerno će se prikazati večeras u kinu Cinestar Zagreb, a od 15. rujna počinje se prikazivati na redovitom repertoaru kina u Zagrebu, Rijeci i Osijeku, javlja hina.

Radnja prati 40-godišnju udovicu Mimi koja nakon više od trideset godina dolazi iz Australije u rodnu Hrvatsku, gdje se susreće sa starijim sestrama i upoznaje ostatak obitelji. Vrlo brzo i sasvim slučajno započne ljubavnu vezu s dvadeset godina mlađim posinkom svoje sestre, što, uz kotlovinu i gemište, izazove različite reakcije kod ostalih članova obitelji.

U filmu glume Melita Jurišić, Mirela Brekalo Popović, Draško Zidar, Suzana Nikolić i Goran Navojec, Igor Kovač, Bruna Bebić, Ivica Jončić, Boris Buzančić, Nada Subotić, Anja Šovagović, Iskra Jirsak, Hrvoje Zalar, Filip Križan, Mirela Videk, Tena Tadić, Luka Sušić.

Radićeva "Kotlovina" osvojila je u srpnju na Pulskom filmskom festivalu šest Zlatnih Arena - za najbolji film, za glavnu mušku ulogu (Draško Zidar), glavnu žensku ulogu (Mirela Brekalo Popović), sporednu mušku ulogu (Boris Buzančić), scenarij (Tomislav Radić) i oblikovanje tona (Frano Homen).

Osvojio je i ovogodišnju Nagradu hrvatskog društva filmskih kritičara Oktavijan za najbolji film, dok je na Vukovarskom filmskom festivalu krajem kolovoza osvojio nagradu za najbolji dugometražni film, te nagradu publike.

Direktor fotografije je prerano preminuli snimatelj Vedran Šamanović, montažu je napravila Maja Filjak-Bilandžija, a glazbu skladao Siniša Leopold.

Tim filmom Radić je zaokružio trilogiju koja propituje odnose u obitelji i suvremeno hrvatsko društvo, u kojoj su još "Što je Iva snimila 21. listopada 2003" i "Tri priče o nespavanju".

Filmski, televizijski i kazališni redatelj Tomislav Radić režirao je mnoge dokumentarne filmove za Hrvatsku televiziju, a bio je i na čelu Dramskog programa te kuće. Predavao je glumu i kazališnu režiju na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti, a jedno je vrijeme bio i dekan toga fakulteta.

12.09.2011. 10:34:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh