« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
SWIFT

Amerikanci ipak kradu podatke o Europljanima

Europski parlament je dugo oklijevao potvrditi sporazum o podacima novčanih transfera Europske unije sa SAD

Sjedište SWIFT-a u Bruxellesu
Sjedište SWIFT-a u Bruxellesu (Deutsche Welle)
Više o

SWIFT sporazum

,

privatnost podataka

Već prije nekoliko tjedana se u Europskom parlamentu čulo kako se Amerikanci ne drže takozvanog "SWIFT sporazuma". To je kratica za Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, organizaciju preko koje se odvija praktično sav novčani i transfer vrijednosnica između zemalja Europe i kojim se mogu obavljati transakcije u 206 zemalja svijeta. Washington i tamošnje tajne službe su dugo tjerale Europu da joj otvori mogućnost uvida u te podatke, uvjeravajući Bruxelles kako će to uvelike pomoći u potrazi za teroristima.

Obzirom da su to istovremeno i povjerljivi podaci o osobnim podacima građana, Europski parlament je dugo odbijao takav sporazum sve dok ga Europska komisija nije uspjela uvjeriti kako je s Amerikancima postigla kompromis po kojem su se oni obavezali podatke koristiti samo na temelju opravdane sumnje i poštivati tajnost europskih građana.

27.000 upita za 0 (nula) mogućeg terorista

Kako javljaju njemački mediji, očito je i u Europsku komisiju stigla vijest kako su Amerikanci vrlo daleko od  poštivanja privatnosti Europljana. Spominje se i brojka po kojoj su od kolovoza prošle godine, kada je i postignut ovaj sporazum, američke službe uputile oko 27.000 upita podataka o financijskim transakcijama i na temelju svih tih podataka, po saznanjima Komisije, nema niti jednog slučaja u kojem su ti podaci pomogli u borbi protiv terorizma!

Štoviše: Europljani su morali utvrditi kako Amerikanci ne samo da promatraju, nego i prenose podatke o Europljanima na svoja računala i tamo ih pohranjuju - što je jasno kršenje točke 4. sporazuma o razmjeni podataka. Isto tako, točka 13. sporazuma nalaže Amerikancima da dokumentiraju svaki pojedini upit o podacima građana - ali se čini da se tamošnje tajne službe koriste podacima kako ih je volja.

To nipošto nije prvi slučaj da su Europljani morali utvrditi kako se Amerikanci ne drže sporazuma: po točki 15. se nalaže kako svaki građanin Europe mora moći znati, da li se neka američka služba zanima za njega i koja je to služba. Kako je utvrdio europski zastupnik njemačkih liberala Alvaro, nadležne njemačke službe nisu uopće bile u stanju utvrditi, da li je netko gledao podatke nekog od građana Europske unije.

Piše: A. Šubić/Deutsche Welle
02.04.2011. 18:11:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh