« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
MOŽE NA OTPLATU...

Porezni dug moći će se otplatiti obročno

Ako je dug rezultat gospodarske krize, a uredno su podmirivane obveze u 2011., Vlada će pomoći poduzetnicima

Fotografija vijesti
Više o

porezni dug

,

Martina Dalić

,

porez na otplatu

Porezni obveznici koji su na kraju prošle godine imali porezni dug koji je bio posljedica gospodarske krize, a uredno su podmirivali svoje obveze u 2011. godini, moći će obročno otplatiti taj dug na rok od 30 mjeseci i uz kamatu 5 posto iznad kamate na jednogodišnje trezorske zapise, što bi bila kamata od 8,3 posto, predložila je Vlada zakonom o posebnoj mjeri naplate poreznog duga uzrokovanog gospodarskom krizom.

Obročna otplata duga odobravala bi se onim poduzetnicima koji su u 2011. uredno platili svoje porezne obveze ili će ih u trenutku podnošenja zahtjeva jednokratno platiti, kazala je na današnjoj sjednici Vlade ministrica financija Martina Dalić.

Poduzetnici koji ispunjavaju taj uvjet zahtjev će moći podnijeti u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Ovom mjerom podupire se kontinuitet i održivost punjenja državnog proračuna, ali i daje podrška poduzetnicima u savladavanju posljedica gospodarske krize, rekla je Dalić.

Naglasila je kako ta mjera ni na koji način nije potpora i nagrada za neuredno poslovanje i neuredno plaćanje obveza.

"Porezi se moraju uredno plaćati, Porezna uprava će nastaviti i intenzivirati svoje aktivnosti usmjerene na naplatu poreza", rekla je Dalić i dodala kako je predložena mjera da omogući smanjenje nelikvidnosti.

Vlada je danas donijela i uredbu o provedbi Zakona o jamstvenom fondu za poticaj gospodarskom razvitku kojom se uređuje način, uvjeti i rokovi izdavanja jamstava koje provodi Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) putem aukcija za poslovne banke.

Dalić je podsjetila i da je u četvrtak, 31. ožujka, održana treća aukcija po modelu A+ te da je na njoj raspodijeljeno daljnjih 400 milijuna kuna. Time je u prvom mjesecu primjene modela A+ sveukupno iskorišteno 600 milijuna od 1,1 milijardu kuna predviđenih za ovu godinu.

Interes poduzetnika vrlo je značajan i mislim da će se to vrlo zorno odraziti kako na likvidnost poduzetnika, tako i na ubrzavanje gospodarskog oporavka, ustvrdila je.

Ministar uprave Davorin Mlakar izvijestio je da je pet ministarstva - zdravstva, unutarnjih poslova, financija, gospodarstva i pravosuđa zaključilo protokol o suradnji koji ima za cilj osigurati brzo i efikasno postupanje u provođenju stečajnih postupaka nad tvrtkama čiji su računi blokirani ili su ispunili uvjete za stečaj, a nemaju ni jednog zaposlenog.

"Imamo preko 16 tisuća takvih trgovačkih društva koja su kumulirala 11 do 12 milijardi nepodmirenih obveza na svojim računima", rekao je Mlakar.

Vlada je s današnje sjednice Hrvatskom saboru uputila i izmjene Zakona o državnim službenicima kojima se poboljšava sustav ocjenjivanja te omogućava veća mobilnost radne snage, kazao je Mlakar napominjući kako je prijedlog izrađen u suradnji sa Sindikatom državnih službenika i namještenika.

Vlada je Saboru uputila i izmjene gotovo dvadeset zakona kojima se ti posebni zakoni, primjerice o financijskoj policiji, veterinarstvu, hrani, morskom ribarstvu, intelektualnom vlasništvu, usklađuju sa Zakonom o upravnom postupku, posebice odredbom o dvostupanjskom odlučivanju u slučajevima žalbe.

Saboru su upućeni i prijedlozi novih zakona o djelatnosti socijalnog rada, o edukacijsko-rehabilitacijskoj, o logopedskoj te o socijalno-pedagoškoj djelatnosti. 

02.04.2011. 19:17:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh