« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
ČEKA SE OBAMIN POTPIS

Američki Kongres produljio ključne odredbe kontroverznog "Patriot Acta"

Senat je istu zakonsku mjeru prihvatio u utorak. Kongres će u sljedeća tri mjeseca razmotriti dugoročno produljenje protuterorističkog zakona

Američki Kongres produljio ključne odredbe protuterorističkog zakona
Američki Kongres produljio ključne odredbe protuterorističkog zakona (Getty Images)
Više o

američki Kongres

,

patriot act

,

protuteroristički zakon

Predstavnički dom američkog Kongresa u četvrtak je, s 279 glasova za i 143 protiv, podržao tromjesečno produljenje važenja nekih od ključnih odredbi 'Patriot Acta', spornog protuterorističkog zakona donesenog nakon napada Al Qaide na New York i Washington 11. rujna, koje su istjecale 28. veljače, javlja Hina.

Senat je istu zakonsku mjeru prihvatio u utorak. Kongres će u sljedeća tri mjeseca razmotriti dugoročno produljenje zakona i mjere s kojima bi se proširio i povećao nadzor nad zakonskim ovlastima za prisluškivanje građana, izvijestili su američki mediji. Očekuje se da će predsjednik Barack Obama, koji želi trogodišnje produljenje zakona, potpisati prihvaćene mjere.

Odredbe o kojima se glasovalo u Kongresu daju snagama reda pristup do velikog broja osobnih podataka građana, uključujući i poslovne podatke, ako ih sudac odobri. One također dopuštaju prisluškivanje osumnjičenih za terorizam koji mijenjaju brojeve telefona i omogućuju nadzor stranih osumnjičenika za terorizam, koji naizgled nisu povezani s poznatim skupinama poput al-Qaide.

Kongres je donio 'Patriot Act' u listopadu 2001., mjesec i pol nakon napada 11. rujna, kako bi vlastima proširio ovlasti za istrage osumnjičenih terorista. Dijelovi zakona su postali stalni 2006., dok su zakonodavci prihvatili privremeno važenje tri kontroverzne odredbe o kojima se sada raspravljalo. Neki zastupnici u obje stranke tvrde da se preširokim ovlastima iz 'Patriot Acta' krše prava na privatnost i ustavna zabrana nerazumnih pretraživanja i zaplijena.

17.02.2011. 21:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh