« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
ZATVOR NASTAVLJA S RADOM

Gates: Malo je vjerojatno da će se Guantanamo zatvoriti

"Iskreno mislim da su izgledi za zatvaranje Guantanama, najbolje što mogu reći, vrlo, vrlo mali", izjavio je američki ministar obrane

Zatvorenici u Guantanamu
Zatvorenici u Guantanamu (Getty Images)
Više o

Robert Gates

,

zatvor

,

teroristi

,

Guantanamo

Američki ministar obrane Robert Gates izjavio je u četvrtak da je, zbog protivljenja Kongresa, vjerojatnost zatvaranja zatočeničkog centra u zaljevu Guantanamo, na Kubi, "vrlo, vrlo mala". "Iskreno mislim da su izgledi za zatvaranje Guantanama, najbolje što mogu reći, vrlo, vrlo mali, s obzirom na protivljenje u Kongresu da se to napravi", rekao je Gates na saslušanju pred senatskim Odborom za oružane snage, javlja Hina.

Gatesova izjava do sada je najjasniji znak kako su slabi izgledi da se provede jedna od prvih izvršnih uredbi predsjednika Baracka Obame te da se zatvori sporni objekt u mornaričkoj bazi Guantanamo u kojem američka vojska od 2002. drži u pritvoru osumnjičene za terorizam, većinu njih bez suđenja. Na pitanje što bi Sjedinjene Države učinile u slučaju tzv. visoko vrijednih ciljeva, koji po pretpostavci uključuju Osamu bin Ladena i druge čelnike Al Qaide, Gates je odgovorio "mislim da je iskren odgovor na to - ne znamo".

"Iskreno mislim da su izgledi za zatvaranje Guantanama, najbolje što mogu reći, vrlo, vrlo mali, s obzirom na protivljenje u Kongresu da se to napravi", rekao je Robert Gates.

"Ako ih zarobimo izvan područja gdje smo u ratu, a nisu obuhvaćeni postojećim ratnim ovlastima, jedna je mogućnost da budu u pritvoru domaće vlade. Druga mogućnost je da ih mi dovedemo u Sjedinjene Države", rekao je.

Obama je 22. siječnja 2009., dva dana nakon inauguracije, izdao izvršnu uredbu kojom zahtijeva da pritvor u Guantanamu bude zatvoren u roku od godinu dana, tada naizgled ispunjavajući jedno od važnijih obećanja iz svoje predizborne kampanje. No, proturječja o tome treba li osumnjičenim teroristima zatočenim u Guantanamu suditi pred američkim civilnim sudovima ili pred vojnim komisijama, dovela su do pravnog i političkog zastoja u provođenju te uredbe.

Planovi da se dio zatočenih iz Guantanama prebaci u strane zemlje, dio izvede pred sudove a dio trajno zadrži u pritvoru na teritoriju SAD-a, također su naišli na brojne prepreke i protivljenja, te su ispunjeni samo djelomice ili se od njih odustalo. Od 775 zatočenika koliko ih je ukupno boravilo u Guantanamu, prema posljednjim se podacima sada tamo nalaze još 172 osumnjičena za terorizam.

18.02.2011. 08:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh