« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 6 mjeseci
EHHH...

Alkohol, naravno, deblja bez problema...

Ako pokušavate održati zdravu težinu, prvi korak je da pogledate šta redovito jedete i procijenite pomaže li vam to na putu do postizanja cilja

Pazite kada i koliko...
Pazite kada i koliko... (Arhiva)
Više o

debljina

,

alkohol

,

debljanje

Alkohol je, očito, zanimljiv i ukusan - ne bi valjda pili nešto što ne volite? Dakle, kad smo to utvrdili, možemo dalje - ako pijete previše, osim što ćete biti često pijani (pa na kraju postali i alkoholičar), uz to ćete dobiti višak kilograma.

No, alkohol ne radi samo probleme ljudima s viškom kilograma, nego radi probleme zdravlju u cjelini, pa evo što su zaključli liječnici.

>> Svi mitovi o alkoholu, opijanju, mamurluku >>

Povećava osjećaj gladi - "Glavni razlog leži u tome što alkohol može uzrokovati pad razine šećera u krvi, što može dovesti do osjećeja gladi, ali i do povećanja želje za hranom bogatom uugljikohidratima", rekla je Hultin. Istraživači su otkrili da konzumiranje alkohola može utjecati na područje u mozgu koje je zaduženo za kontrolu apetita.

>> Što alkohol zapravo radi vašem srcu? >>

Remeti hormonalni balans - "Razni alkoholni kokteli najviše utječu na povećanje broja kilograma jer sadrže dodatne šećere i zasićene masti u sokovima i sirupima koji se u njih stavljaju, ali i sam alkohol ima sedam kalorija po gramu", rekla je za dijetetičarka Ginger Hultin za Health. Osim kalorija koje sadrži, alkohol može poremetiti hormonalni balans i tako dovesti do povećanja broja kilograma.

Utječe na san - alkohol ima sedativne efekte, dakle može izazvati osjećaj opuštenosti i pospanosti, nastavlja Maurin. Ona je dodala da se alkohol povezuje s lošijim, ali i kraćim snom. Zbog toga, kaže ona, "osobe koje konzumiraju svakodnevno alkohol imaju problem sa spavanjem".

>> Zašto žene slabije podnose alkohol? >>

Utjecaj alkohola na metabolizam - već je poznato da alkohol sadrži takozvane prazne kalorije, to znači da kalorije koje u organizam unesemo alkoholom tijelo može pretvoriti u energiju, ali one gotovo da nam ne daju hranjive supstance, rekla je Maurin i dodala: "Kad konzumirate alkohol, probavni sustav mora naporno raditi da bi ga eliminirao iz organizma, a kada konzumiranju alkohola dodamo i hranu, hranjive supstance iz hrane organizam ne može dobro iskoristiti jer većinu potroši na eliminaciju alkohola iz organizma."

08.10.2021. 15:02:51
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    08.10.2021. 18:36
    pivo pogotovo
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh