« Svijet
objavljeno prije 12 godina
UPOZORENJE VIJEĆA EUROPE

Ako BiH ne promjeni ustav EU neće priznati rezultate izbora

"U slučaju da se još jedni parlamentarni izbori provedu bez promjena traženih presudom, ne dolazi u obzir da međunarodna zajednica prihvati takve izbore i njihove rezultate", rečeno je

Fotografija vijesti
Više o

Europska unija

,

izbori

,

Bosna i Hercegovina

,

nacionalne manjine

,

ustavne promjene

Glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland upozorio je u ponedjeljak u Sarajevu predstavnike vlasti Bosne i Hercegovine kako će međunarodna zajednica sve predstojeće izbore u toj zemlji smatrati nelegalnim ukoliko se ne provede odluka Europskog suda za ljudska prava po kojoj je BiH obvezna iz ustava i izbornog zakonodavstva ukloniti odredbe koje diskriminiraju pripadnike nacionalnih manjina, javlja Hina.

"U slučaju da se još jedni parlamentarni izbori provedu bez promjena traženih presudom, ne dolazi u obzir da međunarodna zajednica prihvati takve izbore i njihove rezultate", izjavio je Jagland novinarima nakon susreta sa zastupnicima u parlamentu BiH.

Presudom Europskog suda za ljudska prava iz 2009. godine konstatirano kako kako činjenica da ustav i izborni zakon BiH dopuštaju samo pripadnicima tri konstitutivna naroda kandidiranje za članove Predsjedništva BiH i za zastupnike u Domu naroda predstavlja kršenje Europske povelje o ljudskim pravima i slobodama.

Predstavnici ključnih poličkih stranaka iz BiH već gotovo dvije godine bezuspješno pregovaraju o mogućim preinakama ustava i izbornog zakona no za sada su samo na tragu rješenja po kojemu bi se uvela dodatna tri zastupnička mjesta za pripadnike nacionalnih manjina u Domu naroda dok način izbora članova državnog predsjedništva ostaje sporan.

Jagland je u ponedjeljak podsjetio kako će se o ovom pitanju početkom lipnja raspravljati na sjednici Komiteta ministara Vijeća Europe te kako se očekuje da do tada u parlament bude upućen prijedlog izmjena ustava i zakona s mogućim rješenjima za provedbu presude u slučaju "Sejdić-Finci".

"Niti jedna zemlja nije postala članicom Europske unije a da prije toga nije ispunila sve uvjete i postigla sve standarde koje uspostavlja Vijeće Europe. Zato je bitno da se kao prva stvar izvrši presuda u predmetu 'Sejdić-Finci' jer bez toga BiH ne ispunjava uvjete koji će je dovesti do članstva u EU", kazao je Jagland podsjećajući kako cijela regija predvođena Hrvatskom napreduje k članstvu u EU dok BiH stoji u mjestu.

07.05.2012. 17:38:45
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Luka
    07.05.2012. 18:16
    Ako je riječ o Vijeću Europe znači da će puno više zemlja od samih članica EU odlučiti na "ne priznanje izbora", ovako samo zbunjujete ljude...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh