Metro-portal.hr

objavljeno 07.05.2012. 17:38:45
UPOZORENJE VIJEĆA EUROPE

Ako BiH ne promjeni ustav EU neće priznati rezultate izbora

"U slučaju da se još jedni parlamentarni izbori provedu bez promjena traženih presudom, ne dolazi u obzir da međunarodna zajednica prihvati takve izbore i njihove rezultate", rečeno je

Fotografija vijesti

Glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland upozorio je u ponedjeljak u Sarajevu predstavnike vlasti Bosne i Hercegovine kako će međunarodna zajednica sve predstojeće izbore u toj zemlji smatrati nelegalnim ukoliko se ne provede odluka Europskog suda za ljudska prava po kojoj je BiH obvezna iz ustava i izbornog zakonodavstva ukloniti odredbe koje diskriminiraju pripadnike nacionalnih manjina, javlja Hina.

"U slučaju da se još jedni parlamentarni izbori provedu bez promjena traženih presudom, ne dolazi u obzir da međunarodna zajednica prihvati takve izbore i njihove rezultate", izjavio je Jagland novinarima nakon susreta sa zastupnicima u parlamentu BiH.

Presudom Europskog suda za ljudska prava iz 2009. godine konstatirano kako kako činjenica da ustav i izborni zakon BiH dopuštaju samo pripadnicima tri konstitutivna naroda kandidiranje za članove Predsjedništva BiH i za zastupnike u Domu naroda predstavlja kršenje Europske povelje o ljudskim pravima i slobodama.

Predstavnici ključnih poličkih stranaka iz BiH već gotovo dvije godine bezuspješno pregovaraju o mogućim preinakama ustava i izbornog zakona no za sada su samo na tragu rješenja po kojemu bi se uvela dodatna tri zastupnička mjesta za pripadnike nacionalnih manjina u Domu naroda dok način izbora članova državnog predsjedništva ostaje sporan.

Jagland je u ponedjeljak podsjetio kako će se o ovom pitanju početkom lipnja raspravljati na sjednici Komiteta ministara Vijeća Europe te kako se očekuje da do tada u parlament bude upućen prijedlog izmjena ustava i zakona s mogućim rješenjima za provedbu presude u slučaju "Sejdić-Finci".

"Niti jedna zemlja nije postala članicom Europske unije a da prije toga nije ispunila sve uvjete i postigla sve standarde koje uspostavlja Vijeće Europe. Zato je bitno da se kao prva stvar izvrši presuda u predmetu 'Sejdić-Finci' jer bez toga BiH ne ispunjava uvjete koji će je dovesti do članstva u EU", kazao je Jagland podsjećajući kako cijela regija predvođena Hrvatskom napreduje k članstvu u EU dok BiH stoji u mjestu.

07.05.2012. 17:38:45
http://metro-portal.hr/ako-bih-ne-promjeni-ustav-eu-nece-priznati-rezultate-izbora/70745/