« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
OČEKIVANA ROŠADA

Putini želi da Medvedev bude premijer

Glasovanje o kandidaturi bit će samo formalnost budući da Medvedev ima potporu Jedinstvene Rusije, stranke s većinom u ruskom parlamentu

Fotografija vijesti
Više o

Rusija

,

Dmitrij Medvedev

,

Vladimir Putin

,

Jedinstvena Rusija

,

premijer

Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je u ponedjeljak parlamentu, nedugo nakon polaganja svečane predsjedničke prisege u Kremlju, kandidaturu svog prethodnika Dmitrija Medvedeva za dužnost premijera, objavio je predsjednik Državne Dume Sergej Nariškin, a prenose ruski mediji, javlja Hina.

Putin je prvi put spomenuo zamjenu fotelja s Medvedevom ujesen prošle godine. Tadašnji premijer Putin rekao je na kongresu svoje vladajuće stranke Jedinstvene Rusije da će podržati Medvedeva za premijera ako pobijedi na predsjedničkim izborima.

Putin je pobijedio na predsjedničkim izborima 4. ožujka sa 63,60 posto glasova, ali su oni bili zasjenjeni navodima o izbornoj prijevari i velikim prosvjedima koji su slijedili.

Parlament će razmotriti kandidaturu Medvedeva u utorak popodne. Glasovanje o kandidaturi bit će samo formalnost budući da Medvedev ima potporu Jedinstvene Rusije na čijem će čelu zamijeniti Putina u lipnju.

U skladu s ruskim ustavom, saziv vlade kojemu je Putin bio na čelu podnio je ostavku, a Medvedev će odmah početi razgovore s čelnicima parlamentarnih stranaka u Dumi.

Vladimir Putin je nešto ranije pozvao je na jedinstvo u Rusiji u kratkom govoru pošto je prisegnuo za predsjednika u Kremlju i obećao je da će ojačati demokraciju tijekom svog šestogodišnjeg mandata.

"Učinit ću sve da opravdam povjerenje milijuna naših građana. Smatram smislom cijelog svog života i svojim dugom služiti domovini i našem narodu čija potpora nadahnjuje i pomaže u rješavanju najtežih zadaća", rekao je Putin.

"Mi ćemo postići naše ciljeve ako budemo ujedinjeni, ako smatramo našu domovinu dragom, ako budemo jačali rusku demokraciju, ustavna prava i slobode...", kazao je.

Putin je istaknuo da je blagostanje građana za njega uvijek bilo i ostalo prioritetom.

07.05.2012. 15:28:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh