« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
RJEŠENJE PARLAMENTARNE KRIZE

Konzervativac Samaras zadužen za osnivanje grčke vlade

Karolos Papulias, grčki predsjednik, dao je Antonisu Samarasu, čelniku Nove demokracije, rok od tri dana da sastavi koalicijsku vladu

Dragulj grčkog turizma: Akropola u središtu Atene
Više o

Grčka

,

parlamentarni izbori

,

Karolos Papulias

,

Samaras

Grčki predsjednik Karolos Papulias povjerio je čelniku grčkih konzervativaca Antonisu Samarasu mandat za osnivanje nove vlade, nakon parlamentarnih izbora održanih u nedjelju, izvijestila je javna televizija Net, a prenosi France presse, javlja Hina.

Čelnik Nove demokracije, Samaras, na izborima je osvojio 18,85 posto glasova. Po ustavu mandat za sastav vlade ide čelniku stranke s najvećim relativnim uspjehom.

Samaras ima rok od tri dana za pokušaj sastava vlade, a to mu neće biti nimalo lako.

"S obzirom na to da mi je zadaća oformiti koalicijsku vladu, predsjednik i ja razgovarat ćemo sa svima, osim s čelnikom neonacističke stranke Zlatne zore Hrisijem Afghijem", rekao je Samaras, koji danas namjerava održati niz sastanka sa šefovima triju od pet stranaka što su uspjele prijeći potreban prag od tri posto za ulazak u parlament.

Očekuje se njegov razgovor s predsjednikom radikalne ljevice Sirize Aleksom Ciprasom koja je osvojila 16,78 posto biračkih glasova, potom s čelnikom PASOK-a Evangelosom Venizelosom (13,18 posto) i s Fotisom Kouvelisom, šefom manje, proeuropski orijentirane Demokratske ljevice koja je osvojila 6,1 posto biračkih glasova. U parlament su još ušli Nezavisni Grci, stranka koju su osnovali otpadnici od ND-a, s osvojenih 10,5 posto glasova, Komunistička stranka s 8,5 posto i spomenuta Zlatna zora.

Nova demokracija i PASOK, dvije stranke koje su činile dosadašnju koaliciju nacionalnog jedinstva, pojačanu izvastranačkim stručnjacima, kako bi uvele i provele stroge mjere štednje, zajedno nisu osvojile dovoljan broj mandata za sastav nove koalicije. Koalicija s trećom strankom bit će teška zadaća, budući da su se sve ostale parlamentarne stranke očitovale protiv nastavka štednje koju diktiraju grčki vjerovnici EU i MMF.

Ne uspije li Samaras, Papulias će mandat predati čelniku druge stranke, Aleksisu Ciprasu, predsjedniku radikalne ljevičarske Syrize koja je na opće iznenađenje dobila 16,5 posto glasova, ili 52 mjesta u parlamentu, pošto je na parlamentarnim izborima 2009. osvojila 4,6 posto.

07.05.2012. 18:13:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh