« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
VELIKA POBJEDA

Ahmadinedžad: Otpor Zapadu će ojačati

Iranski predsjednik se sastao sa svojim sirijskim kolegom i kazao da su uspjeli spriječiti planove čiji je cilj bio izmijeniti političku kartu Bliskog istoka

Mahmud Ahmadinedžad
Mahmud Ahmadinedžad (Getty Images)
Više o

Mahmud Ahmadinedžad

,

Bliski istok

,

Bašar al-Asad

,

George Mitchell

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u Damasku je nakon sastanka sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom izjavio kako će otpor Zapadu u regiji ojačati.

"Otpor u regiji ojačat će. Ljudi koji žive u regije ne podupiru ovu vrstu politike", koja predstavlja prijetnju Teheranu i Damasku, izjavio je iranski predsjednik. "Izvojevali smo veliku pobjedu jer smo uspjeli spriječiti neprijateljske planove čiji je cilj bio izmijeniti političku kartu Bliskog istoka.''

>> Napad na Iran rezultirat će planetarnim odgovorom

Sastanak dvojice šefova savezničkih država održan je dva dana nakon posjeta Damasku američkog izaslanika za Bliski istok Georgea Mitchella, čija zemlja pokušava uvjeriti Siriju da se distancira od Irana. Mitchell je u Damasku kazao kako je američki cilj postići "globalni mir" u regiji, "uključujući i mir između Izraela i Sirije". "Neki su odlučni u namjeri da otežaju proces izraelsko-palestinskih pregovora, no i mi smo odlučni u namjeri da ga podupremo do kraja", rekao je.

>> Ahmadinedžad: UN-ove sankcije treba baciti u kantu za smeće

Predsjednik Ahmadinedžad je iz Damaska u subotu doputovao u Alžir, gdje su ga u zračnoj luci uz najviše vojne počasti dočekali alžirski predsjednik Abdelaziz Buteflika, šef vlade Ahmed Ujahia i ministar vanjskih poslova Murad Medelci. Ahmadinedžad je s visokim dužnosnicima razgovarao u zračnoj luci u Alžiru, nakon čega nastavlja putovanje prema New Yorku.

Prije polaska iz Teherana iransko-alžirske odnose ocijenio je "vrlo dobrima". U New Yorku će iranski predsjednik sudjelovati u radu Opće skupštine UN-a. (hina/metro-protal)

18.09.2010. 19:23:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh