« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
249 ZASTUPNIKA

Afganistan: Eksplozije i napadi obilježili izbore

Afganistanci su danas birali svoj parlament, a u napadima talibana poginulo je najmanje osam osoba i više od 20 ih je ranjeno

Afganistan: Eksplozije i napadi obilježili izbore
Afganistan: Eksplozije i napadi obilježili izbore (Getty Images)
Više o

Hamid Karzai

,

talibani

,

Afganistan izbori

Biračka mjesta u Afganistanu zatvorena su u subotu poslijepodne po lokalnom vremenu, nakon drugih izbora održanih u toj zemlji. "Biračka su mjesta službeno zatvorena u 16.00, kako je planirano, osim onih gdje birači još uvijek čekaju da dođu na red i glasuju", rekao je glasnogovornik Izbornog povjerenstva, prenosi dpa.

Više od 10,5 milijuna Afganistanaca danas je biralo 249 zastupnika Narodne skupštine, a izbore su obilježile eksplozije i napadi talibana. U nizu napada poginulo je najmanje osam osoba, a više od 20 ih je ranjeno. Uglavnom se radilo o napadima na biračka mjesta.

Vlasti su zbog toga bile prisiljene zatvoriti najmanje 153 glasačka mjesta, a talibanski pobunjenici ispalili su nekoliko projektila na samo središte Kabula te na još nekoliko gradova i sela.

Svoj glas je na izborima dalo 40 posto Afganistanaca s pravom glasovanja, izvijestili su dužnosnici Neovisnog izbornog povjerenstva (IEC) nakon zatvaranja birališta.

Predsjednik IEC-a Fazel Ahmad Manawi je izvijestio da je u izborima sudjelovalo 3,6 od devet milijuna glasača. Taj podatak, međutim, odstupa od prvotnih IEC-ovih podataka u kojima se kaže da pravo glasovanja ima 12 milijuna Afganistanaca. Po toj bi brojci odziv bio ispod 30 posto. (hina/metro-portal)

18.09.2010. 18:45:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh