« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 4 mjeseca
SAVJETI

7 namirnica koje snižavaju tlak

Nutricionisti upozoravaju da se protiv visokog tlaka treba boriti i s tri moćna minerala: kalcijem, magnezijem i kalijem

Priroda itekako pomaže
Priroda itekako pomaže (Arhiva)
Više o

visoki tlak

,

minerali

,

kalcij

,

magnezij

,

kalij

Visoki krvni tlak obično zovemo tihim ubojicom, jer stvara ogromne probleme sa zdravljem i ugrožava nam život, a prvi je savjet da treba jesti hranu s niskim postotkom soli.

Ipak, nutricionisti upozoravaju da se protiv visokog tlaka treba boriti i s tri moćna minerala: kalcijem, magnezijem i kalijem, a upravo ovih sedam namirnica bogato je tim mineralima:

Banane - s jednom srednje velikom bananom zadovoljit ćete 12 posto dnevnih potreba za kalijem. Ovo egzotično voće odličan je saveznik u borbi protiv stresa. Najbolje od svega? Kada banana postane tamna i prezrela, ne morate je bacati. Zamrznite ju u ledenici i od nje napravite ledeni desert.

Bijeli grah - u grahu se nalazi značajna količina kalcija, magnezija i kalija koja blagonaklono djeluje na snižavanje krvnog tlaka. Grah možete jesti u obliku variva, od njega raditi juhe, dodavati ga salatama ili pripremiti pire.

Brokula - stotinu grama kuhane brokule na pari zadovoljit će 6 posto dnevnih potreba za kalcijem, 8 posto za magnezijem i 14 posto za kalijem. Ovo povrće obiluje i antioksidantima koji čuvaju zdravlje, pa ga svakako treba što češće uvrštavati na jelovnik

Breskve - breskve su mnogima omiljeno ljetno osvježenje. Dobro je znati i da sadrže mnoštvo hranjivih vitamina i minerala dobrih za ljudsko zdravlje. Najbolje bi bilo da ih jedete svježe ili od njih pripremite smoothieje.

Jogurt - ovaj mliječni proizvod odličan je izvor kalcija i drugih minerala koji pozitivno djeluju na ljudsko zdravlje. Jogurtom započnite dan, ali ga iskoristite i za pripremu niskokaloričnih umaka za salatu i mesna jela.

Kelj - ovo lisnato povrće nazivaju superhranom jer ima mnogo vrijednih antioksidansa, a istovremeno vrlo malo kalorija. Mladi kelj najbolje je jesti na salatu ili lešo.

Kivi - osim što obiluju vitaminom C, kivi će vam pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Najbolje ga je jesti svježeg u voćnim salatama.

05.12.2019. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    05.12.2019. 09:41
    ma luk češnjak najbrže snizi tlak i banana
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh