« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
PRIPREME ZA JESEN

7 jednostavnih načina da spremni dočekate jesen u svom domu

Nakon više mjeseci u kojima su temperature prelazile 30 stupnjeva stižu nam hladniji dani. Evo kako ih možete dočekati spremni

Fotografija vijesti
Više o

kućanski poslovi

,

čišćenje

,

jesen

Već godinama nismo imalo ljeto koje je trajalo praktički do druge polovice devetog mjeseca, gdje su temperature i nakon 15. rujna redovito prelazile 30 stupnjeva. Unatoč tomu što će sljedećih nekoliko dana biti lošije vrijeme, druga polovica tjedna trebala bi opet biti sunčana, što vam daje idealnu priliku da pripremite vaš stan ili kuću na hladnije dane koji dolaze. Donosimo vam nekoliko praktičnih savjeta.

1. Pregledajte sustav grijanja

Ukoliko već niste, svakako provjerite svoj sustav grijanja, bez obzira imate li centralno grijanje ili se grijete na neki od energenata. Svake se zime događa nekoliko nesreća u kojima ljudi izgube život zbog neispravnih plinskih ili drugih instalacija, stoga dimnjaci i bojleri nikako nisu mjesto gdje bi trebali pokušati uštedjeti. Dobre instalacije zalog su jeftinijeg i sigurnijeg grijanja kad jednom krenu hladnoće.

2. Napravite pregled krova

Kao i sa grijanjem, i krov je vaša prva linija obrane kada je u pitanju borba protiv ekstremnih zimskih hladnoća, kakve su česte zadnjih godina i u našim krajevima. Krov koji prokišnjava ili s kojeg otpadaju crijepovi može vas na kraju koštati višestruko skuplje nego što biste platili profesionalcu da vam ga prije zime detaljno pregleda.

3. Provjerite ispravnost cijevi

Puno je razloga zbog kojih zimi dolazi do pucanja cijevi, ali tada je obično prekasno da se pitamo zbog čega je do toga došlo, budući da u tom trenutku ne preostaje ništa doli izvaditi novčanik i platiti skupi popravak. Provjerite u kakvom su stanju vaše cijevi i treba li zamijeniti neki dio te pripazite da u cijevima koje ne koristite zimi (poput navodnjavanja vrta, na primjer) ne ostane vode.

4. Provjerite energetsku učinkovitost kuće

Ne bojte se, ovo zvuči puno stručnije nego što doista jest. Kad govorimo o provjeri energetske učinkovitosti kuće ne mislimo ni na kakve komplicirane tehnološke postupke, već na osnovnu provjeru vrata, prozora i svih ostalih mjesta gdje zimi gubite toplinu. Ukoliko imate stare prozore, zamijenite ih novima, budući da će vam to dugoročno uštedjeti puno novaca. Isto vrijedi i za svu ostalu stolariju u kući, kao i sve ono što je direktno vezano uz to da zadrži toplinu unutar kuće, kako ne bi zimi grijali i dvorište.

5. Pripremite vrt za zimu

Detaljno očistite korov i ostatke jednogodišnjih biljaka, prozračite tlo i pripremite pokrivač za zagrtanje biljaka ako ga imate. Naravno, ukoliko imate veliki vrt sa voćkama, jesen je doba berbe, stoga ne zaboravite nakon branja pokupiti sve eventualne ostatke koji ostanu na tlu.

6. Složite kutiju za izvanredne situacije

Veliki nanosi snijega zimi mogu poremetiti ili potpuno prekinuti dovode električne energije i blokirati sve ceste, što može trajati satima, pa čak i duže. Stoga, ukoliko živite negdje gdje zimi padne puno snijega, a posebice ako ste izvan većih naselja, svakako je pametno da na sigurno mjesto spremite nekoliko stvari koje će vam dobro doći u nuždi. To mogu biti svijeće, baterije, konzervirana hrana (ne zaboravite i otvarač), voda u bocama te dodatni pokrivači i deke. Ne morate se spremati kao da dolazi nuklearna zima, ali nestanak struje na svega nekoliko sati kad je vani -15 može vam jako zagorčati život ako ste nepripremljeni.

7. Izvadite zimsku opremu

Sada je pravo vrijeme da iz dubine spremišta izvadite lopate za snijeg, lance za automobil i sve druge stvari nužne za normalno funkcioniranje zimi. Na njihovo mjesto spremite svu ljetnu opremu, poput kosilica i ostale vrtne opreme. Isto možete napraviti i sa odjećom. Iako možda još uvijek ne trebamo debele jakne i skafandere, pronađite na vrijeme svoju zimsku odjeću, kako to ne bi morali raditi nakon što vani naglo padne temperatura, kako to već obično biva zbog ovih ekstremnih klimatskih promjena.

19.09.2011. 15:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh