« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 6 dana
SAVJETI

6 namirnica za jači imunitet

Ovo je najluđe doba godine - čini nam se da je toplo i sve OK, no upravo se u ovakvim danima najlakše prehladiti... pa evo što bi trebali jesti

Ovo vam treba ;)
Ovo vam treba ;) (Arhiva)
Više o

hrana

,

zdravlje

,

imunitet

,

savjeti

Neke, vrlo normalne i stalno dostupne vrste namirnica poznate su po zdravstvenim dobrobitima i pozitivnom utjecaju na cjelokupno zdravlje. Trebalo bi ih redovito jesti kako bi mogle imati utjecaj na tijelo.

Dijetetičarka Kara Lydon istaknula je šest namirnica koje redovitom konzumacijom mogu utjecati na jačanje i podržavanje imuniteta tijekom cijele godine.

Bademi - kako prenosi New York Post, bademi su izvrstan izvor vitamina E, još jednog antioksidansa odgovornog za podržavanje imunološkog sustava. Dijetetičarka preporučuje da se dnevno pojede jedna četvrtina šalice badema kako bi se u organizam unijela preporučena količina vitamina E.

Češnjak - češnjak sadrži alicin koji se antibakterijskim i antifungalnim svojstvima bori protiv infekcija i bakterija. Kako biste uštedjeli vrijeme, možete konzumirati i mljeveni češnjak te ga jesti u kombinaciji sa špinatom i malo maslinovog ulja kao ukusan prilog nekom jelu, prenosi New York Post.

Gljive - istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients pokazalo je da nedostatak selena može uzrokovati povećanu osjetljivost na zarazu virusima, a gljive su povrće koje sadrži ovaj nutrijent. Također, u gljivama se nalaze i riboflavin i niacin, koji su važni za podržavanje imunološkog sustava.

Lisnato povrće - prema istraživanju objavljenom u The Journal of Immunology, lisnato povrće poput špinata i kelja bogato je vlaknima, antioksidansima i folatima koji pozitivno utječu na imunološki sustav. Ovo povrće možete kombinirati u različitim kombinacijama, kao ukusne hrskave grickalice, dodatak salatama ili u zdravim smoothiejima. 

Slatki krumpir - slatki krumpir i druge narančaste namirnice, poput mrkve, tikve i bundeve, sadrže antioksidans beta-karoten. Bogati su vitaminom A koji je neophodan za regulaciju jačine kože i pomaže u borbi protiv bakterija i virusa. "Vitamin A pomaže u regulaciji imunološkog sustava i štiti od infekcija podržavajući stanice imunološkog sustava i barijere koje sprječavaju druge štetne stvari", objašnjava dijetetičarka Kara Lydon.

Riba - selen, koji je posebno prisutan u kamenicama, jastozima, rakovima i školjkama, pomaže bijelim krvnim zrncima da proizvode citokine, proteine koji pomažu u uklanjanju virusa gripe iz tijela. Također, losos, skuša i haringa bogati su omega-3 masnim kiselinama koje utječu na smanjenje upala. 

Dakle, ukratko, ove stvari stavite na svoj meni malo češće u ovo doba godine...

21.03.2024. 08:29:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    21.03.2024. 10:47
    ma super je i treba svatko
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh