6 esencijalnih nutrijenata koji najčešće nedostaju ženama
Sirova hrana ima najviše vitamina i minerala. trebate kombinirati što više različitih namirnica kako biste dobile sve što je potrebno vašem tijelu
Žene moraju paziti na prehranu, jer je kod većine žena zabilježen nedostatak ovih 6 esencijalnih nutrijenata. Nutricionisti ženama savjetuju uz raznovrsnu prehranu konzumiranje što više sirovih namirnica kako bi nadoknadile nedostatak nutrijenata.
"Sirova hrana ima najviše vitamina i minerala. trebate kombinirati što više različitih namirnica kako biste dobile sve što je potrebno vašem tijelu. Treba jesti i fermentiranu hranu, što često zaboravljamo", poručuje nutricionistica Katerina Schneider.
Folati - smanjuju rizik od raka i potiču stvaranje novih stanica u tijelu. Folata ima u avokadu, kelju, slanutku i leći.
Magnezij - pomaže mišićima i živcima, regulira krvni tlak i razinu šećera u krvi. Ima ga u smeđoj riži, sezamu, avokadu, slanutku.
Vitamin B12 - podiže raspoloženje i energiju, pomaže kod porbave, čuva zdravlje srca, kože i kose. Ima ga u morskim plodovima, jogurtu, žitaricama, no tijelo ga teško apsorbira iz hrane
Vitamin D3 - pomaže apsorpciju kalcija i zdravlje kostiju te smanjuje rizik od gripe, dijabetesa i raka. Tijelo ga dobiva sunčanjem, a ima ga u nekim gljivama i iznutricama.
Vitamin E - jak antioksidans. Balansira hormone, jača kosu, obnavlja kožu, ublažava PMS. Kao i vitamini B i D, gubi se kuhanjem namirnica. Najviše ga ima u orašastim plodovima, sjemenkama, ribljem ulju
Vitamin K2 - vrlo važan za srce, mozak, kosti i oralno zdravlje. Ima ga u tvrdim sirevima, žumanjcima i lisnatom, zelenom povrću.
Novi komentar