« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina
SAVJETI

5 pogrešaka kod ispijanja kave

Različiti faktori poput vremena kada konzumirate kavu i dodataka koje koristite mogu umanjiti učinak ovog popularnog napitka

Kako najviše uživati u kavi
Kako najviše uživati u kavi (Arhiva)
Više o

kava

,

savjeti

,

jutarnja kava

Kava je omiljen napitak, tu nema dileme, volimo je zbog energije koju nam daje i osjećaja koji se javljaju kad osjetimo njezin miris, a ništa manje važni nisu ni blagotvorni učinci koje kava ima na zdravlje ako se konzumira u preporučenim količinama.

No, postoje i loše strane kave, a na njih možemo utjecati ako izbjegnemo sljedeće pogreške koje navode stručnjaci:

Čuvate kavu u originalnoj vrećici - zrna kave držite u hermetički zatvorenoj posudi. Naime, razina slobodnih radikala koji se nalaze u kavi povećava se sa svakim izlaganjem zraku. Kada se to dogodi, korisni antioksidansi iz kave "troše" se kako bi neutralizirali slobodne radikale, zbog čega će manje antioksidansa ostati za vas.

Koristite previše dodataka za kavu - jedan od najboljih učinaka kave je stabiliziranje razine šećera u krvi i smanjivanje rizika od pojave dijabetesa. No što se događa kada kavi dodate šećer? Istraživanja su podijeljena - neki se slažu da dodavanjem malo šećera u kavu i dalje možete smanjiti rizik od dijabetesa, dok drugi tvrde da ti učinci nestaju dodavanjem šećera. Stoga se pokušajte držati preporučenih dnevnih količina šećera - malo je vjerojatno u redu, ali nemojte pretvarati šalicu kave u desert.

Kupujete mljevenu kavu - kupovna mljevena kava sadrži puno više slobodnih radikala koji mogu dovesti do oksidativnog stresa i upalnih procesa u vašem tijelu.

Pijete kavu rano ujutro - ispijanje kave u 7 sati ujutro neće puno utjecati na razinu vaše energije. Razlog je činjenica da su vaši hormoni stresa na najvišoj razini upravo kada se probudite, zbog čega ćete dobiti prirodan nalet energije. Stručnjaci se slažu da je najbolje vrijeme za konzumiranje kave između 10 i 12 sati, kada razina kortizola (hormona stresa) počinje opadati. Na ovaj ćete način iskoristiti prirodan nalet energije koji se događa ujutro i "sačuvati" kofein za kasnije.

Predugo ispijate šalicu kave - kiselost kave raste s vremenom. To ne predstavlja velik zdravstveni rizik, no dodatna kiselina može dovesti do loše probave i većeg nagrizanja zubne cakline. Također, kava koja je dugo stajala u sebi sadrži manje antioksidansa, stoga nemojte ispijati kavu dulje od 20 minuta.

04.05.2017. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh