« Život
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
NOVA ZEMLJA

5 planeta na kojima je moguć život

Pojedini egzoplaneti se nalaze u zonama pogodnima za život, ali su jako udaljeni od Zemlje

Epsilon erdani
Epsilon erdani (Wikipedia)
Više o

svemir

,

planet Zemlja

,

Zemlja

,

egzoplaneti

,

život u svemiru

,

boca

,

glazba za seks

,

Saša Britvić

Znanstvenici su otkrili oko 453 planeta izvan Sunčevog sustava. Na nekima od njih je pronađena voda, a mogli bi imati uvjete povoljne za život. Pitanje je samo kako stići do njih s obzirom da su od Zemlje udaljeni i po nekoliko tisuća svjetlosnih godina.

Epsilon Eridani b
Od Zemlje je udaljen "samo" deset svjetlosnih godina i kruži oko zvijezde Epsilon Erdani koja je vrlo slična našem Suncu. Nešto je veći od Jupitera, a povremeno se spominje i u hollywoodskim filmovima. Pretpostavlja se da se većim dijelom sastoji od plina pa su istraživanja više usmjerena na susjedni Epsilon Eridani c, ali njegovo postojanje još nije sa sigurnošću potvrđeno.

>>"Nova Zemlja" bit će otkrivena do kraja godine

55 Cancri f
Oko zvijezde 55 Cancri kruži ukupno pet planeta koji su od Zemlje udaljeni 41 svjetlosnu godinu. U zoni pogodnoj za život nalazi se 55 Cancri f, koji ima nekoliko satelita s vodom.

Gliese 581 d
Četiri planeta kruže oko relativno slabe zvijezde Gliese 581, a planet koji je dobio jednostavan naziv Gliese 581 d sastoji se od leda i stijena (neki znanstvenici čak tvrde da na njemu postoji golem ocean). Od Zemlje je udaljen svega 20,4 svjetlosnih godina, sedam puta je teži od Zemlje, a na njemu vladaju temperature pogodne za život.

>>7 svjetskih čuda u svemiru

HD 209458 b
HD 209458 b, odnosno Osiris ima vodu, kisik i ugljik, ali je za sada još uvijek prevruć. Po veličini je sličan Jupiteru, ali je znatno bliže svom suncu zbog čega na njemu vladaju iznimno visoke temperature. Početkom godine je otkriveno da ima obrnutu orbitu - okreće u suprotnom smjeru od onoga u kojem se kreće sunce.

>>Novootkriveni ekstrasolarni planeti s obrnutom orbitom ruše postojeće teorije

OGLE-2005-BLG-390L b
Od Zemlje je udaljen neprebrodivih 20.000 svjetlosnih godina, ali se smatra "superzemljom" jer se sastoji od stijena i leda. Manji je od Neptuna i pravo je čudo da je uopće otkriven.

11.07.2010. 20:15:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    milinović zoran
    02.06.2011. 15:15
    što se tiče planete gliese 581g,jako sam se razočarao.prvo je nasa na sva zvona objavila senzaciju o idealnim uslovima za život,a sada se odjednom dovodi u pitanje njeno postojanje.Izgleda da zvjezdane staze previše utječu na neke nasine naučnike.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh