« Život
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
PET AMBALAŽA

Voda iz plastičnih boca opasna je za zdravlje

Voda u PET ambalaži sadrži toksine i visoke razine estrogena te predstavlja velik teret za okoliš

Flaširana voda
Flaširana voda (Shutterstock)
Više o

voda

,

pitka voda

,

flaširana voda

,

obična voda

Oko 89 milijardi litara vode godišnje završi u plastičnim bocama, odnosno popularnoj PET ambalaži. Unatoč brojnim upozorenjima stručnjaka, flaširana voda već je nekoliko godina u trendu, a prihodi u tom sektoru neprestano rastu. Međutim, osim što je skupa, voda iz plastične boce opasna je za zdravlje i zagađuje okoliš.

U većini zemalja je voda iz slavine potpuno bezopasna za piće. Naime, propisi i ispitivanja kojima podliježe voda iz slavine stroži su od onih za flaširanu vodu, a zabrinjavajuća je i sama plastika koja sadrži otrove koji putem vode mogu završiti u krvi.

>>Zašto je voda najbolje piće

Prema istraživanju iz 2009. koje je provedeno na Sveučilištu u Frankfurtu, flaširana mineralna voda sadržavala je iznenađujuće količine ženskog spolnog hormona. U tri litre vode pronađeno je oko 75 nanograma estrogena što je znatno više nego u vodi iz slavine ili onoj u staklenim bocama.

U SAD-u se svake sekunde potroši nevjerojatnih 1500 plastičnih boca, odnosno 129 milijuna boca dnevno i 47 milijardi na godinu. Čak 80% tih boca nikada se ne reciklira pa tako po ispijanju vode boce završavaju u smeću ili (još gore) u prirodi.

>>Nova ambalaža za vodu stvorena kako bi pomogla sačuvati zemlju

Voda u plastičnoj boci tako predstavlja ogroman teret za okoliš, a osim opasnosti koje proizlaze iz plastike i nekvalitete same vode, proizvođači često obmanjuju potrošače. Naime, voda u boci nerijetko uopće ne potječe iz prirodnog izvora već se radi o industrijski prerađenoj vodi iz slavine koja se pakira u lijepe ambalaže i prodaje po sve višim cijenama.

>>Zabranili prodaju vode u bocama

11.07.2010. 18:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh