« Život
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
CAMELOT REVEALED

Povjesničari pronašli okrugli stol kralja Artura?

VIDEO: Otkrivši lokaciju nekadašnjeg rimskog amfiteatra u Chesteru istraživači su pronašli i nekoliko dokaza koji upućuju na to da je tu nekada bio Camelot

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

okrugli stol

,

Screaming Bloody Murder

,

SUM 41

Je li nedavno otkrivena lokacija rimskog amfiteatra u Chesteru ujedno bila i mjesto legendarnog Camelota kralja Artura? Istraživači vjeruju upravo to - da su pronašli okrugli stol. Prema legendi, vitezovi kralja Artura okupljali su se oko okruglog stola gdje im je on davao instrukcije o daljnjem postupanju. Ali umjesto komada drvenog namještaja, povjesničari vjeruju kako je okrugli stol zapravo bio ogromna kružna struktura od kamena i drveta na kojoj je moglo stajati ili sjediti i do 1,000 ljudi. Prema njihovom mišljenju, plemići su sjedili u prvom redu na klupama, a niže rangirani vitezovi na kamenim strukturama iza njih. I umjesto da je namjerno napravljen od temelja, Camelot je navodno bio samo dograđeni dvorac na strukturi koju su iza sebe ostavili Rimljani, prenosi Telegraph.

Chris Gidlow, povjesničar specijaliziran za Camelot tvrdi da povijesni zapisi i predaja uopće ne navode okrugli stol kao komad namještaja već prostor na kojem je stajalo i do 1,000 ljudi. „Znamo da se jedna od Arturove dvije glavne bitke vodila kod grada znanog kao Grad legija. Postojala su samo dva mjesta s tim nazivom. Jedno od njih je St. Albans, ali lokacija drugog ostala je nepoznanicom", rekao je Gidlow.

Nedavno otkriće amfiteatra u Chesteru u kojem se nalazio kamen za pogubljenja i drveni spomenik kršćanskim mučenicima navelo je stručnjake da povjeruju kako je upravo to druga lokacija.

Kako kaže Gidlow, u 6. stoljeću postojao je jedan redovnik po imenu Gildas. On je među prvima koji su zapisivali događaje iz Arturova života. Zanimljivo, spominjući Grad legija naveo je kako se u njemu nalazi i svetište kršćanskih mučenika. Stručnjaci su na temelju toga zaključili da je Chester lokacija legendarnog okruglog stola kralja Artura.

12.07.2010. 11:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh