« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 3 mjeseca
OPREZNO ...

5 namirnica koje su daleko manje zdrave nego što mislite

Što su veći natpisi na pakiranju, više pažnje treba posvetiti čitanju deklaracije, jer je velika vjerojatnost da se radi o - prevari

Zdrava hrana nije pakirana ...
Zdrava hrana nije pakirana ... (Arhiva)
Više o

hrana

,

nezdrava hrana

,

zdrava hrana

,

bezglutenska prehrana

,

energetska pića

,

smoothie

Zdrava hrana svuda je oko nas, dovoljno je samo pogledati što sve vrišti s polica trgovina, no je li to baš tako? Naravno da nije, a što su veći natpisi na pakiranju, više pažnje treba posvetiti čitanju deklaracije, jer je velika vjerojatnost da se radi o - prevari.

Evo nekoliko namirnica na koje treba posebno obratiti pažnju, jer od zdravlja u njima nema ni z, upravo obrnuto:

Bezglutenska hrana - novi hype preplavljuje police trgovina, a ljudi koji stvarno imaju problema s glutenom ima ... jako, jako malo. I ovdje je šećer glavni sastojak, što u normalnom obliku, što kroz visokofruktozni kukuruzni sirup. Zaboravite na takvu hranu, osim ako vam liječnik nakon pretraga ne potvrdi da imate problema s glutenom.

Energetska pića za sportaše - jeste li sportaš? Ne baš, jel'da ... tu i tamo malo vježbate i vozite bicikl, u najboljem slučaju. Znači, potrošnja kalorija vam nije na razini sportaša, pa vam ne treba sve što su nagurali u tu tekućinu plastičnog okusa, a najmanje gomila šećera. Nakon vježbanja popijte vodu, a mišićima osigurajte 20-ak grama proteina iz jogurta, sira ili mesa.

Hrana s manje masnoća - i opet jedna od bajki koju su lijepim slovima ispisali na pakiranjima. Masnoće vam trebaju, posebno one dobre, a kako je hrana bez masnoća manje ukusna, utrpat će se pojačivač okusa - šećer. U enormnim količinama. 

Voćni smoothie - da, mogu biti puni voća, ali jesu li zdravi? Ako su industrijski, vjerojatnost da su prepuni šećera i kalorija puno je veća od one da se radi o stvarno zdravoj hrani. Vjerovli ili ne, u pola litre smoothieja u trgovini obično ima nevjerojatnih 50 grama šećera, baš kao i u - Coli. Znači, smoothie radite isključivo sami od provjerenih sastojaka.

Žitne pahuljice - na pakiranju sigurno piše da nije dodan šećer nego vitamini i minerali, no u 200g u prosjeku ima 4 grama masnoće i desetak grama šećera. I opet, napravite ih sami, kupite pahuljice od integralnih žitarica, dodajte svoje voće i jogurt i evo zdravog doručka punog potrebnih nutrijenata.

Sve u svemu, ako se stvarno želite zdravo hraniti, savjet je jednostavan - ništa što je u kutiji, konzervi ili pakiranju ...

10.02.2016. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh