5 namirnica koje ne trebaju stajati u zamrzivaču
Kada imamo puno obveza, najlakše nam je unaprijed pripremiti dosta hrane i potpom ju spremiti u zamrzivač pa ih onda koristiti kad nam bude bilo potrebno
Zamrzivač je jedna od onih stvari koja treba biti u svakoj kući - jednostavon zamrznete hranu i možete je nakon toga ugrijati i jesti u trenu... osim ako imate na umu da zamrzivač nije idealno spremište za sve namirnice.
Evo koje ćete izvaditi iz zamrzivača u prilično lošem stanu, štoviše - nejestivom.
Jaja - sadržaj vode u jajetu se širi smrzavanjem, što može uzrokovati pucanje vanjske ljuske i pojačati osjetljivost na bakterije. Jaja koja su još u ljsuci nipošto ne biste trebali držati u zamrzivaču.
Krumpir - krumpir ima visok udio vode, pa ako ga držite u zamrzivaču, postat će mekan i kašast. Svježi krumpir ne biste trebali spremati u zamrzivač niti ga takvog koristiti za kuhanje. No, već pečen krumpir možete staviti u zamrzivač i neće postati kašast kao svježi krumpir.
>> Hrana koju ne smijemo staviti u zamrzivač >>
Meki sir - čuvanje mekog sira u zamrzivaču imat će sličan rezultat kao i kada mlijeko držite u zamrzivaču. Kad ga izvadite iz zamrzivača, primijetit ćete vodenaste grudice koje često narušavaju teksturu namirnica poput krem sira, vrhnja i ricotte.
Mlijeko - ako držite mlijeko u zamrzivaču, ono će se zalediti, a prilikom odleđivanja razdijelit će se na stvrdnute komadiće mlijeka te na tekući dio. Nije opasno po zdravlje konzumirati takvo mlijeko, ali neće biti konzistentno pa ga nećete moći dodati u jutarnju šalicu kave ili u žitarice. Dakle, mlijeko koje ste držali u zamrzivaču ne biste trebali piti, ali možete ga koristiti za kuhanje.
>> Rok trajanja namirnica u hladnjaku i zamrzivaču >>
Sirovo voće i povrće - bilo koju vrsta voća i povrća koje imaju visok udio vode (celer, krastavci, zelena salata, lubenic itd) ne biste trebali držati u zamrzivaču jer će se u njima formirati ledeni kristali, piše Reader's digest. Kada ih odledite i budete htjeli jesti, dobit ćete nejestivu kašastu masu.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar