« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 8 mjeseci
ZAPAMTITE!

5 namirnica koje morate prati

Iako nas od malih nogu uče da treba oprati svu hranu prije jela ili prije kuhanja, to baš i nije tako

Evo što treba prati...
Evo što treba prati... (Arhiva)
Više o

namirnice

,

pranje namirnica

Ovih pet namirnica treba oprati baš uvijek:

Limenke - iako zvuči pomalo čudno, stručnjaci preporučuju pranje limenki prije otvaranja i istresanja hrane iz nje. Kažu da na limenkama može biti puno bakterija koje nakon otvaranja mogu doći na hranu koju jedemo.

Orašaste plodove - treba ih prati i kada su očišćeni od ljuske jer ne možete znati gdje su sve tijekom proizvodnje i transporta bili pohranjeni. Osim toga, pranje pomaže ukloniti i fitinsku kiselinu koja ih održava svježima i štiti ih od parazita, a može škoditi ljudskom tijelu.

>> Je li oprano voće i povrće dovoljno sigurno za jelo? >>

Suho voće - ova vrsta voća smatra se jednom od najprljavijih, posebno ako nije pakirano već se prodaje u rinfuzi. Sušeno voće bi trebalo dobro oprati pod mlazom vode ili čak potopiti pod vodu na nekoliko sati, otkriva Bright Side.

Voće i povrće s jestivom korom - ako je takvo voće i povrće naizgled čisto i sjajno, to ne znači da ga ne treba dobro oprati pod hladnom vodom. Ne koristite sapun za to i dobro ih prebrišite papirnatim ubrusom nakon pranja.

>> Unatoč pranju pesticidi ostaju na voću i povrću >>

Voće i povrće s korom koja se guli - iako voće i povrće gulite, tijekom tog procesa ga držite u rukama i bakterije dolaze na vašu kožu s koje prelaze na oguljeni dio koji jedete. Zato ga je prije guljenja dobro oprati, npr. banane, mandarine, dinje...

19.08.2021. 11:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    19.08.2021. 15:31
    Voce uvijek i povrce
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh