5 namirnica koje morate prati
Iako nas od malih nogu uče da treba oprati svu hranu prije jela ili prije kuhanja, to baš i nije tako
Ovih pet namirnica treba oprati baš uvijek:
Limenke - iako zvuči pomalo čudno, stručnjaci preporučuju pranje limenki prije otvaranja i istresanja hrane iz nje. Kažu da na limenkama može biti puno bakterija koje nakon otvaranja mogu doći na hranu koju jedemo.
Orašaste plodove - treba ih prati i kada su očišćeni od ljuske jer ne možete znati gdje su sve tijekom proizvodnje i transporta bili pohranjeni. Osim toga, pranje pomaže ukloniti i fitinsku kiselinu koja ih održava svježima i štiti ih od parazita, a može škoditi ljudskom tijelu.
>> Je li oprano voće i povrće dovoljno sigurno za jelo? >>
Suho voće - ova vrsta voća smatra se jednom od najprljavijih, posebno ako nije pakirano već se prodaje u rinfuzi. Sušeno voće bi trebalo dobro oprati pod mlazom vode ili čak potopiti pod vodu na nekoliko sati, otkriva Bright Side.
Voće i povrće s jestivom korom - ako je takvo voće i povrće naizgled čisto i sjajno, to ne znači da ga ne treba dobro oprati pod hladnom vodom. Ne koristite sapun za to i dobro ih prebrišite papirnatim ubrusom nakon pranja.
>> Unatoč pranju pesticidi ostaju na voću i povrću >>
Voće i povrće s korom koja se guli - iako voće i povrće gulite, tijekom tog procesa ga držite u rukama i bakterije dolaze na vašu kožu s koje prelaze na oguljeni dio koji jedete. Zato ga je prije guljenja dobro oprati, npr. banane, mandarine, dinje...
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar