« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 8 mjeseci
SAVJETI :)

Kako usporiti starenje mozga

Baš kao tijelo i mozak se s godinama mijenja, a mijenjaju se i njegove funkcije. Često dolazi do zaboravljanja, loše koncentracije i nizu drugih problema

Neka vam mozak bude u top formi
Neka vam mozak bude u top formi (Arhiva)
Više o

starenje

,

mozak

,

zaustavljanje starenja

Kako bi mozak ostao što dulje zdrav i kako bi se usporilo starenje mozga, potrebno je poduzeti nekoliko stvari i raditi ih redovito.

Kako prepoznati starenje mozga?

Normalno je da mozak stari, a pokazatelji starenja će za svaku osobu biti drugačiji. Mogu se prepoznati po promjenama u svakodnevnom ponašanju, problemima s pronalaženjem stvari, problemima s pamćenjem ili prisjećanjem. Također, događaju se i promjene u samom mozgu, gdje se s godinama mijenja broj stanica, pri čemu stanice umiru i nikada se ne obnove.

Što uzrokuje starenje mozga?

>> Genetičke mutacije odgovorne za prerano starenje mozga >>

Na starenje mozga utječe niz faktora, a neki od njih se mogu jednostavno spriječiti. Pušenje i konzumacija alkohola tako povećavaju šansu za pojavom demencije i treba ih izbjegavati. Još su tri bitna čimbenika koja ubrzavaju starenje mozga, a to su: dijabetes, kolesterol i visoki krvni tlak.

Krvni tlak i kolesterol bitno utječu na zdravlje srca, ali i na zdravlje mozga. Istraživanja su pokazala kako visoki krvni tlak utječe na lošije kognitivne aktivnosti te povećava šansu od Alzheimerove bolesti.

Kako usporiti starenje mozga?

>> Kako čaj usporava starenje? >>

Kako mozak ne bi ostario, treba ga redovito vježbati. Ovdje pomažu razne igre, čitanje, kao i promjene određenih životnih navika. Nabrojimo neke od njih:

Dobar san i smanjen stres - stres može negativno utjecati na mentalno zdravlje, ali može utjecati i na zdravlje mozga. Kako bi se riješilo viška stresa treba prakticirati meditaciju, manje misliti i brinuti, ali i probati s tehnikama disanja. Veliku važnost ima i kvalitetan san.

Mentalna aktivnost - prije svega, važno je mozak održavati aktivnim i stalno mu davati nove zadatke u obliku rješavanja križaljki, pitalica, premetaljki ili jednostavno čitati knjige i tekstove raznih tematika. Pomoći može i učenje novih stvari.

>> Šećer ima vrlo loš utjecaj na mozak >>

Prehrana - često se kaže kako je određena hrana „hrana za mozak", a to se pokazalo istinitim. Tako će mediteranska prehrana, orašasti plodovi, puno voća i povrća povoljno utjecati na rad mozga.

Tjelesna aktivnost - osim što tjelovježbom jačamo tijelo, jača se i mozak. Omogućava se da kisik lakše dođe do dijela mozga koji je zaslužan za razmišljanje. Osim cardio treninga kombiniranog s treningom snage, veliki učinak će imati i hodanje. Pomoći mogu i određene vježbe u kojima mora raditi i mozak, kao što je na primjer ležanje na leđima i udaljavanje suprotne noge sa suprotnom rukom od tijela.

Vitamini - vitamin D je važan za pamćenje, a jednako tako je važno unositi dovoljno Omega-3 masne kiseline, dovoljno vitamina B12 i po potrebi suplement ginka.

Zaključak

>> Učite jezike, mozak će vam sporije starjeti >>

Dakle, s vremenom mozak stari i njegove se funkcije bitno smanjuju, a najveći krivac su pogrešne životne navike. Kako bi se usporilo starenje mozga, važno je vježbati tijelo i um, riješiti se stresa i jesti hranu bogatu vitaminima.

19.08.2021. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh