« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 5 mjeseci
SAVJETI :)

Kako čuvati hranu na vrućinama?

To je period kada visoke temperature stvaraju povoljne uvjete za razmnožavanje mikroorganizama i kada su infekcija koje se prenose hranom učestalije.

Nije samo ovako... ;)
Nije samo ovako... ;) (Arhiva)
Više o

hrana

,

vrućine

,

čuvanje hrana

Hrana ne mora biti samo zdrava i organska, treba je pritom i čuvati kako treba jer sve od navedenog je uzalud ako ne pazite i ne držite hranu po propisima.

Uvjeti čuvanja namirnica, održavanje odgovarajućeg temperaturnog režima, otežani su pri visokim temperaturama i postaju izazov, posebno pri boravku na otvorenom, tijekom izleta i drugih sličnih aktivnosti.

Nekoliko savjeta Gradskog zavoda za javno zdravlje o mjerama u radu s hranom i higijeni uopće mogu doprinijeti da se očuva sigurnost namirnica i da ljetni dani bezbrižnije teku.

Obratite pažnju na hranu od trenutka kupovine u pogledu organoleptičkih svojstava namirnice - izgled, miris i okus, datuma proizvodnje i naravno roka trajanja. Ako postoji i najmanja sumnja u pogledu sigurnosti namirnice, ne koristite je.

>> Kako čuvati hranu? >>

Poštujte osnovne principe pravilne manipulacije hranom:

- adekvatna termička obrada

- uvjeti čuvanja izvan "opasne zone"

- odvajanje - čuvati odvojeno sirovu od gotove, termički obrađene hrane

- higijenska manipulacija hranom "od trgovine do stola".

Čuvanje hrane

>> Kako izbjeći trovanje hranom na ljetnim vrućinama >>

Hranu čuvajte u sigurnom temperaturnom opsegu ispod pet supnjeva Celzijevih i iznad 60 stupnjeva Celzija.

Preporuka je da se hrana ne drži na sobnoj temperaturi. U situacijama kada se to ne može izbjeći, neka na sobnoj temperaturi stoji što kraće, odnosno, u uvjetima visokih temperatura, iznad 30 stupnjeva Celzija, maksimalno jedan sat.

Ako planirate izlete s konzumiranjem hrane, osigurajte uvjete - rashladne uređaje s dovoljnim brojem patrona leda.

Ne zaboravite da se pri učestalim otvaranjima rashladnih uređaja temperatura povećava, a to može utjecati na održavanje optimalnih uvjeta za čuvanje hrane.

Ovo je posebno značajno kod čuvanja lako kvarljivih namirnica, poput kolača, torti, mlijeka i mlječnih proizvoda, jaja i drugih namirnica sklonih kvarenju. Nikada ne ostavljajte rashladne uređaje otvorenim.

>> Naučite pravilno spremati hranu >>

Ako kupujete na tržnicama, mlijeko i mlječne proizvode, kao i druge lako kvarljive namirnice poput jaja, mesa, kolača i torti, kupujte isključivo od trgovaca koji svoje proizvode čuvaju u rashladnim uređajima - nikako na pultovima.

Pranje namirnica

Temeljito operite namirnice higijenski ispravnom vodom, posebno one koje se u prehrani koriste u sirovom stanju.

Hrana koja se konzumira sirova, nosi veći epidemiološki rizik. Kako bismo iskoristili sve blagodati raznovrsnosti boja i ukusa, svježe voće i povrće je potrebno temeljito prati i ljuštiti ako se oljušteno uobičajeno koriste.

Lisnato povrće, kao što su zelena salata i kupus, potrebno je detaljno prati i očistiti, ukljanjanjem vanjskih listova, a zatim prati svaki list posebno, kao u slučaju zelene salate, odnosno, prije i nakon rezanja, na primjer kupusa.

Uvijek koristite čist, opran pribor, posuđe i radne površine u manipulaciji hranom. Koristite odvojeni pribor, posuđe ili radne površine, ili ih prethodno operite odgovarajućim kemijskim sredstvom, u manipulaciji sirovim i gotovim proizvodima.

>> Kako pravilno čuvati hranu'? >>

Higijena ruku

Ljudski faktor ima važnu ulogu u kontaminaciji hrane, s obzirom na to da se ona najčešće zagađuje mikrobiološkim djelatnim tvarima koji se prenose putem prljavih ruku.

Neophodno je pravilno i dosljedno provoditi higijenu ruku koristeći sapun i higijenski ispravnu vodu, u trajanju od minimalno 20 sekundi, u svim navedenim situacijama:

Prije, tijekom i nakon završetka manipulacije hranom, prije konzumiranja hrane, nakon upotrebe zahoda, dodirivanja otpada i manipulacije prljavom ambalažom, nakon kašljanja i kihanja i nakon kontakta sa životinjama.

19.08.2021. 18:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    19.08.2021. 20:04
    mlijeko se kvari puno
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh