« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
SAVJETI :)

5 najzdravijih začina na svijetu

Od balansiranja šećera u krvi do jačanja snage mozga, pa čak i poticanja mršavljenja, prednosti začina su brojne

Što treba jesti ;)
Što treba jesti ;) (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

kakao

,

cimet

,

đumbir

,

začini

,

čili

,

kurkuma

Današnji istraživači otkrivaju nevjerojatna zdravstvena i nutritivna bogatstva začina, pa da vidimo koji su najzdraviji.

Cimet - začin koji slatkim pecivima daje dodatni okus - može pomoći u kontroli šećera u krvi i spriječiti dijabetes. Jedno je istraživanje pokazalo da je dodavanje pune žličice cimeta škrobnom obroku jednako učinkovito kao i lijekovi za dijabetes starije generacije u stabilizaciji šećera u krvi i sprječavanju skokova inzulina. A druga studija u Journal of Nutrition utvrdila je da kad je obrok sadržavao mješavinu začina uključujući cimet, antioksidacijska aktivnost u krvi je povećana za 13 posto, a inzulinski odgovor smanjen za oko 20 posto.

Čili - istraživanja pokazuju da čili ima brojne prednosti, od snižavanja krvnog tlaka do ublažavanja upale sinusa. Mnogima najzanimljivije istraživanje vrti se oko mršavljenja. Vatreni kapsaicin, spoj koji čiliju daje prepoznatljivu snagu i žestinu, navodno povećava tjelesnu toplinu, ubrzava metabolizam i smanjuje apetit. Znanstvenici u posljednje vrijeme pokušavaju pretvoriti kapsaicin u potpuno prirodan dodatak koji bi trebao pomoći pri sagorijevanju kalorija.

Đumbir - korišten tisućama godina za ublažavanje boli u trbuhu i pomoć pri probavi, đumbir se spominje u kineskim medicinskim tekstovima još od četvrtog stoljeća prije Krista. Posljednjih nekoliko desetljeća znanstvenici su dokazivali da đumbir djeluje na smirivanje osjećaja mučnine.

Kakao - deseci studija pokazuju da ljudi koji konzumiraju kakao - kao topli napitak ili u tamnoj čokoladi - uživaju brojne dobrobiti za kardiovaskularni sustav od onih koji to ne čine. Jedna devetogodišnja studija u časopisu Circulation Heart Failure pokazala je da su žene koje su jele jednu do dvije porcije visokokvalitetne čokolade tjedno imale 32 posto manji rizik od razvoja srčanog zatajenja od onih koje su je izbjegavale.

 

Kurkuma - nekad nazivana "šafranom za siromahe" zbog svoje intenzivne žute nijanse, zdravstveni stručnjaci sada kurkumu nazivaju "zlatnim začinom života". Tradicionalni dio indijske kuhinje, kurkuma svoje zdravstvene dobrobiti duguje aktivnom sastojku kurkuminu, snažnom antioksidansu za koji se pokazalo da pruža protuupalne prednosti gotovo svakoj stanici u tijelu, jačajući imunološki sustav i liječeći niz bolesti od probavnih smetnji do raka.

 

12.07.2022. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    12.07.2022. 09:41
    Super je kurkuma
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh