« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 8 mjeseci
SAVJETI

Evo zašto ne treba soliti hranu

Čak i skromno smanjenje unosa natrija može rezultirati znatnim zdravstvenim prednostima

Ne dodajte sol u hranu...
Ne dodajte sol u hranu... (Arhiva)
Više o

hrana

,

sol

,

soljenje

Oni koji uvijek dodaju sol u hranu imaju 28% veće šanse za preranu smrt u usporedbi s ljudima koji to čine rijetko ili nikad.

Obično troje od 100 ljudi u dobi od 40 do 69 godina umire rano u općoj populaciji.

No, istraživanje objavljeno u časopisu European Heart Journalu otkrilo je da bi jedna dodatna osoba na svakih 100 mogla podleći prijevremenoj smrti kao rezultat dodane soli.

 

Muškarci u dobi od 50 godina mogu izgubiti oko 2,28 godina života konzumirajući dodatnu sol, pokazalo je istraživanje.

Ženama iste dobi očekivani životni vijek mogao bi se smanjiti za oko godinu i pol.

Gotovo 18.500 preuranjenih smrti (ispod 75 godina) zabilježeno je tijekom devetogodišnjeg praćnjenja nakon prikupljanja podataka u razdoblju od 2006. do 2010. godine.

Novu studiju vodio je profesor Lu Qi sa Sveučilišta za javno zdravlje i tropsku medicinu Tulane u New Orleansu u SAD-u.

"U zapadnjačkoj prehrani, dodavanje soli za stolom čini 6%-20% ukupnog unosa soli i pruža jedinstven način za procjenu povezanosti između uobičajenog unosa natrija i rizik od smrti", rekao je profesor Qi koji je surađivao s kolegama s Harvardskih medicinskih škola.

Čak i "skromno smanjenje" unosa natrija može rezultirati "znatnim zdravstvenim prednostima", dodao je.

Istraživanje je uzelo u obzir čimbenike koji bi mogli utjecati na rezultate uključujući dob, spol, rasu, deprivaciju, indeks tjelesne mase (BMI), pušenje, unos alkohola, tjelesnu aktivnost i prehranu, zajedno sa zdravstvenim stanjima kao što su dijabetes, rak i bolesti srca, piše Sky News.

Rizici od rane smrti povezani s dodatkom soli bili su neznatno smanjeni kod ljudi koji su jeli više voća i povrća - međutim razlika nije bila "značajna".

"Budući da je naša studija prva koja je izvijestila o povezanosti dodavanja soli u hranu i smrtnosti, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se potvrdili nalazi prije davanja preporuka", rekao je dr. Qi.

11.07.2022. 11:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    11.07.2022. 15:22
    Visoki tlak uzrok
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh