« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 dana
SAVJETI

3 namirnice koje čuvaju mozak

Tek toliko da znate - žene su 66 posto slučajeva Alzheimera, dok muškarci čine oko jednu trećinu slučajeva

Jedite bobičasto voće!
Jedite bobičasto voće! (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

mozak

,

Alzheimerova bolest

,

namirnice

,

čuvanje mozga

Održavanje zdravlja mozga postaje sve važnije, osobito za žene koje su u većem riziku od razvoja Alzheimerove bolesti. Znanstvena istraživanja dosljedno pokazuju da prehrana igra ključnu ulogu u kognitivnoj funkciji i prevenciji neurodegenerativnih bolesti. Dobro uravnotežena prehrana, bogata određenim nutrijentima, može značajno poboljšati zdravlje mozga i pamćenje te čak smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti.

U nedavnom TikTok videu neuroznanstvenik koji se specijalizirao za prevenciju Alzheimerove bolesti, dr. Robert Love, podijelio je svoje stručno znanje o ovoj temi. "Hrana je doista važna, a žene imaju dvostruko veću vjerojatnost da će dobiti Alzheimerovu bolest nego muškarci. Žene su 66 posto slučajeva Alzheimera, dok muškarci čine oko jednu trećinu slučajeva", otkrio je neuroznanstvenik.

Stoga je istaknuo tri namirnice koje bi žene starije od 40 godina trebale konzumirati kako bi zaštitile svoj mozak i čak poboljšale pamćenje kako stare. Evo koje namirnice preporučuje.

Bobičasto voće - dr. Love s entuzijazmom podržava bobičasto voće koje je prepuno dobrobiti, navodeći: "Borovnice i drugo bobičasto voće odlično je za mozak zato što je bogato antioksidansima i polifenolima, koji su super za vaše crijevne bakterije." Naglašava da je ono što je dobro za naša crijeva, dobro i za naš mozak. 

Zdrava masna riba - još jedna skupina namirnica koju dr. Love preporučuje jest zdrava masna riba. "Vaš mozak sastoji se od masti, stoga želite konzumirati mnogo zdravih masti kako biste pomogli održavati svoj mozak i čak podržati rast novih moždanih stanica", objašnjava neuroznanstvenik. Ribe, poput sardina i divljeg lososa, posebno su korisne zbog visokog sadržaja DHA i niske razine žive. DHA je vrsta omega-3 masne kiseline koja je ključna za zdravlje mozga.

Zeleno lisnato povrće - zeleno lisnato povrće još je jedna važna komponenta prehrane zdrave za mozak. "Lisnato povrće bogato je hranjivim tvarima koje pomažu hraniti mozak i mogu pomoći u održavanju vašeg zdravlja mozga kako starite", navodi dr. Love. Povrće poput kelja, špinata i brokule osigurava važne vitamine i minerale koji podržavaju rad mozga i kognitivno zdravlje.

Sve u svemu - mislite na mozak na vrijeme!

15.06.2024. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh