« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 dana i 4 sata
PRIPAZITE

Depresija i gubitak pamćenja idu ruku pod ruku

Depresija može pridonijeti gubitku pamćenja i obrnuto, utvrdili su znanstvenici koji su pratili gotovo 8200 Britanaca kroz dva desetljeća

E, nije vam to dobro...
E, nije vam to dobro... (Arhiva)
Više o

depresija

,

gubitak pamćenja

Depresija je sve češća, a depresivni ljudi su u svim mogućim godinama... tako da je to zapraov velik društveni problem. Još je veći kad se zna malo više o tome...

Naime, znanstvenici su utvrdili da je "linearna promjena u simptomima depresije pridonijela ubrzanom gubitku pamćenja" među ispitanicima starijima od 50 godina. Prosječna dob bila im je 64 godine.

No, ne samo da depresija pogađa pamćenje nego vrijedi i obrnuto, zaključili su znanstvenici, u istraživanju koje je objavilo Američko medicinsko udruženje.

"Brža promjena u pamćenju također je recipročno povezana s bržom promjenom simptoma depresije tijekom vremena", po američkim i britanskim znanstvenicima. U timu su bili znanstvenici i liječnici s Londonskog sveučilišnog koledža, Medicinskog centra Sveučilišta Rochester i Medicinskog fakulteta Sussexa.

"Psihološko raspoloženje i pamćenje intrinzično su povezani", objasnili su znanstvenici, istaknuvši da, premda je kognitivna disfunkcija već prije povezana s depresijom, "smjer te veze" nije jasan.

Sudionike ispitivanja pregledavalo se svake druge godine od 2002. do 2019. testovima pamćenja i verbalne fluentnosti te procjenama simptoma depresije po Centru za epidemiološke studije. 

15.06.2024. 17:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh