« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 11 mjeseci
ZAPAMTITE :)

11 najboljih savjeta za zdravu prehranu

Ako spadate u one kojima je već dosta "zdravoga", jedno pitanje - što mislite, kakva će vam biti kvaliteta života ako nastavite s nezdravim navikama?

Zdrav život ima puno prednosti
Zdrav život ima puno prednosti (Arhiva)
Više o

zdrava prehrana

,

savjeti

,

zdrav život

Zdrava prehrana treba postati navika, a znamo koliko je navike teško mijenjati - kad smo usvojili neke loše, nije ih jednostavno odbaciti i zamijeniti dobrima. No, upravo je to ono što trebate napraviti ako želite živjeti zdravo.

Ako spadate u one kojima je već dosta "zdravoga", jedno pitanje - što mislite, kakva će vam biti kvaliteta života ako nastavite s nezdravim navikama? U 99.9 posto slučajeva loša - morat ćete stalno posjećivati liječnike, nećete moći raditi sve što želite i završit ćete kao biljka pred televizorom... pa ako vam je to cilj u životu, samo naprijed.

U slučaju da imate planove za aktivan i ispunjen život, evo 11 jednostavnih savjeta kako se riješiti loših navika i usvojiti zdrave koje će vam to i omogućiti.

Nije lako mijenjati navike, no loše prehrambene navike narušavaju naše zdravlje i treba ih iskorijeniti što prije. Na sreću, to nije teško kako se čini. Za vas smo pripremili kratak vodič o tome kako se zdravo hraniti.

Dnevnik - potrebno je osvijestiti što to zapravo svakodnevno pojedemo. Najbolje je voditi dnevnik, primjerice tjedan dana, kako bi vidjeli što sve "ispod radara" unesemo u organizam. Od prekomjernih kava, raznih sokova do grickalica, bombona i pekarskih proizvoda.

Juha i temeljac - kuhajte i jedite domaće juhe, one hrane i čuvaju crijeva. Osobito je važno pripremati temeljce od kostiju. Razlog se krije u želatini koja se dugotrajni kuhanje oslobađa od kostiju, a dobra je za naše kosti i crijeva. Ne znači da morate svaki dan nakuhavati temeljce i kuhati juhe, ali bilo bi dobro izdvojiti jedan dan u tjednu za to. Višak zamrznite i odmrzavajte po potrebi.

Meso - pronađite mesara kojemu vjerujete te kod njega kupujte meso. Još je bolja opcija kupovati ga od poznanika direktno na selu. To možete učiniti kada je kolinje te meso zalediti u količinama koje odgovaraju jednom obroku za vas i vašu obitelj.

Obroci uvijek u isto vrijeme - tijelo voli red, metabolizam još više. Ukoliko svaki dan budete jeli u približno isto vrijeme, tijelo će znati što ga čeka i neće bitio pod nepotrebnim stresom. Redoviti obroci vrlo su važni i zbog toga jer se nećete dovesti u situaciju da pregladnite pa se potom prejedete i to najčešće kasno navečer. 

Piće - izbacite kupovne sokove jer u njima nema voća, ali ima puno šećera. Cijedite naranču ili limun ako se zaželite soka, a preporučujemo i sokovnik u kojemu možete raditi zdrave sokove po želji. Pijte vodu. To je sasvim dovoljno za naš organizam. Tu i tamo uživajte u dobrom pivu ili čaši crnog vina. 

Planirajte - odaberite jedan dan u tjednu i isplanirajte jelovnik za cijeli tjedan (ne treba za svih pet obroka, samo za onaj koji ćete kuhati). Ako ovam je to previše planiranja, isplanirajte barem za dan unaprijed. Tako ćete lakše kontrolirati što jedete. 

Red u kuhinji - slatkiše i grickalice koje imate po ladicama poklonite, postupno zamijenjujte nezdrave namirnice zdravima. Umjesto bijelog brašna idući put kupite integralno, a isto učinite s rižom i tjesteninom. Neka u vašem hladnjaku uvijek budu jaja, jogurt ili kefir i domaći suhomesnati proizvodi kao što je slanina te povrće i salate. Uvijek na dohvat ruke imajte voće. Preporučuju se i zdrave masnoće kao što su bučino i maslinovo ulje te domaća svinjska mast. Ne zaboravite na svoj jelovnik barem jednom tjedno staviti ribu. 

Rekreirajte se  zdrava prehrana ne znači puno bez tjelovježbe. Trčite, šetajte, obrađujte vrt, idite u planine - bilo što u čemu ćete uživati, a pokrenut će vaše tijelo. 

Slatkiši i grickalice - napravite domaći čips umjesto kupovnog, kokice pecite sami, a kod čokolade birajte onu s puno kakaa - ako joj baš ne možete odoljeti. Radite kolače bez šećera - ima ih pregršt, jedite med, datulje, grožđice, smokve - kada vam dođe kriza. Grickajte orašaste plodove - to je nazdraviji izbor. 

Šećer - ima ga u svemu i zato je dobro čitati etikete na proizvodima. Još je bolji i sigurniji način kako bi izbjegli šećer, jesti neprerađenu hranu. Odnosno, jedite ono što prepoznajete - zelena salata je zelena salata, a jaje je jaje. No, voćni jogurt, ako ga sami niste napravili - nije voćni jogurt, nego je jogurt pun šećera. Naviknite se piti kavu i čaj bez šećera. 

U trgovinama čitajte deklaracije - prestanite kupovati prerađene mesne proizvode, salame ili hrenovke te sve ono što na etiketi ima previše riječi koje ne znate ni pročitati. Također izbacite iz prehrane kečap koji obiluje šećerom te čips i slične grickalice. Čitajte što piše na poleđini proizvoda. Što je manje sastojaka, proizvod je manje obrađen, a to nam je u interesu. 

Ukratko, malo se bolje organizirajte i sve će vrlo brzo sjesti na svoje mjesto, a vi više nećete imati problema s viškom kilograma i lošom formom.

31.05.2017. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh