« Glazba
objavljeno prije 2 godine i 6 mjeseci
MUZA

100. obljetnica osnutka Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu

Od Radovana Vlatkovića, Ivana Repušića, Martine Filjak, Ljiljane Molnar Talajić, pa sve do Arsena Dedića, Tereze Kesovije, Ive Josipovića...

100 godina Muzičke akademije
100 godina Muzičke akademije (Arhiva)
Više o

Muzička akademija

,

godišnjica

Najstarija visokoškolska glazbena institucija u Hrvatskoj slavi jubilaran rođendan. Nastala je na temeljima zagrebačkog Musikvereina i njegove glazbene škole iz 1829., a kroz njezine su učionice prošle generacije sjajnih umjetnika čiji se zvuk čuo širom svijeta.

Službeno i svečano, proslava obljetnice započet će 16. listopada 2021. koncertom Alumni 100 Simfonijskog orkestra Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu u ciklusu Lisinski subotom pod ravnanjem maestra Nikše Bareze, sa solisticama Jadrankom Gašparović (violončelo) i Martinom Filjak (glasovir). Pokroviteljstvo i potporu ovomu jubileju, važnomu ne samo za glazbenu i kulturnu scenu Hrvatske, dali su, između ostalih, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, Ministarstvo kulture i medija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević te rektor Sveučilišta u Zagrebu gospodin Damir Boras.

Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu obilježava stotu obljetnicu djelovanja u akademskoj godini 2021./2022. Najveća i najstarija visokoškolska glazbena ustanova u Republici Hrvatskoj izravni je nasljednik glazbene škole Hrvatskoga glazbenog zavoda osnovane 1829., pod čijim je okriljem visoka škola počela djelovati 1921., a sastavnicom Sveučilišta u Zagrebu postala je 1979. godine.

Temeljne su vrijednosti vizije Muzičke akademije umjetnička, znanstvena, stručna i pedagoška kvaliteta nastavničkoga kadra, inovativnost i kontinuirani razvoj studijskih programa te širenje stručnih kompetencija naših diplomanata. Osiguranjem kontinuiteta razvoja glazbene umjetnosti Muzička akademija stvara umjetničku i intelektualnu elitu mladih glazbenika i stručnjaka koja će svojim javnim djelovanjem utjecati na razvoj cjelokupne umjetnosti i kulture.

Obilježavanje stote obljetnice osnutka Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu prigoda je i za ponovnu potvrdu važnosti društvene uloge cijele vertikale umjetničkog obrazovanja, a visoka kvaliteta javnih izvedbi programa Muzičke akademije svjedoči o vrhunskim kriterijima našega sveučilišnog glazbenog obrazovanja. Takva je izvrsnost najbolji poticaj novim generacijama na učenje, stvaranje te istraživanje glazbe u službi osiguranja prepoznatljivosti hrvatskoga kulturnog prostora.

Koncertne i druge javne aktivnosti kojima ćemo tijekom sezone 2021./2022. obilježiti obljetnicu započet će 16. listopada 2021. koncertom Alumni 100 Simfonijskog orkestra Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu u ciklusu Lisinski subotom pod ravnanjem maestra Nikše Bareze, sa solisticama Jadrankom Gašparović (violončelo) i Martinom Filjak (glasovir), a završit će međunarodnim natjecanjem Rhythmophonia od 11. do 16. srpnja 2022. uz sudjelovanje Zagrebačke filharmonije u finalu. Izdvojiti možemo i nekoliko najvećih projekata, poput Pedagogije kreacije 29. listopada 2021. u suradnji s Francuskim institutom u Zagrebu, koji također slavi 100 godina postojanja te opernu premijeru Animal Farm skladatelja Igora Kuljerića u režiji Krešimira Dolenčića pod ravnanjem Mladena Tarbuka, koja je na rasporedu u ciklusu Lisinski subotom 27. i 28. studenoga 2021. kao zajednički projekt svih umjetničkih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu. Naposljetku, muzikolozi Muzičke akademije pripremaju opsežnu monografiju povodom njezina stotog rođendana, koja će biti predstavljena u siječnju 2022.

Brojni međunarodno priznati umjetnici, znanstvenici i pedagozi studirali su i radili na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu te su svojim djelovanjem u domovini i svijetu pronosili i potvrđivali ugled, kao i visoku razinu izvrsnosti našega glazbenog obrazovanja.

Nabrojit ćemo ovdje samo neke od njih: Radovan Vlatković, Ivan Repušić, Ljiljana Molnar Talajić, Nikša Bareza, Martina Filjak, ali i Arsen Dedić, Tereza Kesovija, Ivo Josipović... U medijskoj promociji objavljivat će se brojne priče, a dobar dio glazbenika nastupat će na zagrebačkim i hrvatskim pozornicama, i to baš u duhu obilježavanja obljetnice.

07.10.2021. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh