« Zdravlje
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
AIDS

1. prosinca – Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Na inicijativu SZO 1. prosinca se svake godine diljem svijeta obilježava Svjetski dan borbe protiv AIDS-a s ciljem podizanja svijesti zajednice o HIV infekciji

Nema maženja bez paženja
Nema maženja bez paženja (Arhiva)
Više o

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Ove je 2020., pandemija bolesti COVID-19 svjetsku pozornost usmjerila na zdravlje i na to kako pandemije utječu na živote i egzistenciju, pokazuje kako je zdravlje povezano s drugim pitanjima kao što su smanjenja nejednakosti, socijalne zaštite i rasta gospodarstva. Imajući ovo na umu ove godine tema svjetskog dana AIDS-a je: 'Globalna solidarnost, podijeljena odgovornost'.

Studiju 4  o Svjetskom danu borbe protiv AIDS-a i o tome mogu li se te dvije bolesti usporediti govorili su prof. dr. sc. Josip Begovac, voditelj Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje HIV-a, Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević i dr. med. Ino Kermc iz Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar.

Kada se pojavio virus HIV-a izgledalo ja da se protiv njega ne može boriti i od njega se umiralo. No nađeni su testovi, lijekovi te je danas uz rano otkrivanje i liječenje, život zaraženih znatno produžen i smanjene su im tegobe. Iz današnje perspektive borbe s koronom, HIV se čini 'smiješna bolest'. 

- U odnosu na kovid, brojke u Hrvatskoj, što se tiče zaraženih HIV-om izgledaju smiješne. U Hrvatskoj je od 1986. do danas zabilježeno 1819 osoba koje su se zarazile HIV-om, a preminulo je svega 308 osoba od čega je 234 isključivo bilo od posljedica zaraze. Brojke su neusporedive - rekao je prof. Begovac. No na globalnoj razini, pogotovo u prošlosti, stvar je bilo potpuno drugačija, osobito u području subsaharske Afrike gdje su umirali milijuni ljudi, dodao je. 

- I danas su HIV bolesnici stigmatizirani u cijelome svijetu. Na našu sreću, u Hrvatskoj ih nema toliko puno. Rezultat je to kontinuiranog rada na prevenciji i  promociji zdravlja - istaknuo je Kermc i pri tome pohvalio rad prof. Begovca i Referentnog centra koji osim što liječi zaražene aktivno rade na promoviranju i prevenciji HIV-a.

U 30 godina o HIV-u se doznalo puno, a jedna od važnijih saznanja je bilo i kako se HIV prenosi.

- I korona i HIV su zarazne bolesti, a o HIV-u znamo kako se prenosi, tko ga prenosi, na koga trebamo djelovati, koje mjere trebamo poduzeti i što trebamo učiniti da se stopa smanji - kazao je Kermc.

Sličnost korone i HIV-a?

Biološki nemaju sličnosti, naglasio je prof. Begovac, radi se o dva potpuno različita virusa koja u konačnici uzorkuju različitu bolest. Ali imaju zajedničkih obilježja.

- Više kao odgovor na epidemije i društvene aspekte. Svaka epidemija uzrokuje strah i stigmatizaciju. Napada ranjive skupine,  kao što su kronični bolesnici, koje su više zahvaćene virusom.

- Bitna je razlika da kod preboljelih SARS-CoV-2 infekcijom ostaje ipak imunost, ne znamo za sada koliko dugo, dok se HIV ne možete preboljeti, ali s njim možete živjeti što je pak druga velika razlika.

01.12.2020. 14:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh