Metro-portal.hr

objavljeno 01.12.2010. 18:20:00
CIVILIZIRANO ŽVAKANJE

Žvakaće gume poboljšavaju koncentraciju

Žvakanje žvakaćih guma stimulira aktivnosti mozga i poboljšava koncentraciju pa je jedna njemačka škola odlučila potaknuti učenike da tijekom nastave rade upravo to

Žvakaće gume poboljšavaju koncentraciju
Žvakaće gume poboljšavaju koncentraciju (Deviantart)

Jedna njemačka škola potiče učenike da tijekom nastave žvaču žvakaće gume jer to stimulira neurone i poboljšava koncentraciju. "Testiramo taj sustav dvije godine. Nitko nije prisiljen žvakati, ali to pomaže djeci da se usredotoče i smanjuje im stres, posebice tijekom pismenih ispita", rekao je ravnatelj Osnovne škole u Volkenschwandu, u Bavarskoj, Hans Dasch.

PRAVILAKako bi kolektivno žvakanje bilo civilizirano, uvedena su dva stroga pravila: žvakati treba zatvorenih usta i žvakaću gumu treba baciti zamotanu u papir.

"Osnovni uvjet veselog učenja jest da djeca dođu u školu bez straha i da se u njoj osjećaju dobro. Okolina treba biti tako osmišljena", rekao je Hans Dasch, koji je pet godina ravnatelj državne škole sa 70 učenika u dobi od šest do deset godina. Taj projekt podupiru regionalne vlasti, koje su prihvatile rezultate znanstvenih istraživanja koja su potvrdila da žvakanje žvakaćih guma stimulira aktivnosti mozga i pomaže da se poboljša koncentracija, istaknuo je ravnatelj.

Kako bi kolektivno žvakanje bilo civilizirano, uvedena su dva stroga pravila: žvakati treba zatvorenih usta i žvakaću gumu treba baciti zamotanu u papir. U razredima su postavljeni mali koševi za smeće koje su učenici ukrasili crtežima pčela, bubamara i stonoga. Sva djeca poštuju pravila. Nitko ne radi balone i nitko ne lijepi žvakaće gume ispod klupe. I neki profesori žvaču, rekao je ravnatelj. (hina/metro-portal)

01.12.2010. 18:20:00
http://metro-portal.hr/zvakace-gume-poboljsavaju-koncentraciju/52045/