« Život
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
MENTALNI DOPING

Žvakaća guma poboljšava rezultate na ispitima

Učitelji i profesori već godinama zabranjuju svojim pulenima da žvaču za vrijeme nastave, no znanstvenici tvrde da žvakaća guma može poboljšati rezultate na ispitima

Fotografija vijesti
Više o

mozak

,

žvakaće gume

,

testovi

,

guma za žvakanje

,

kognitivne sposobnosti

,

ispit

Iako žvakanje u školama ili fakultetima nije sukladno bontonu novo istraživanje pokazalo je da žvakaća guma može studentima pomoći da postignu bolje rezultate na ispitima, piše Daily Mail. 

Znanstvenici sa sveučilišta St Lawerence u Cantonu uočili su da osobe koje su žvakale gumu za žvakanje pet minuta prije testa imaju više bodova na ispitu nego osobe koje su morale poštivati manire lijepog ponašanja.

U istraživanju je sudjelovalo 80 studenata, polovici je bilo dopušteno da žvaču prije, te za vrijeme trajanja ispita koji se sastojao od kognitivnih zadataka, poput brojanja unatrag nasumičnih brojeva i rješavanje logičkih pitalica. Rezultati su se uspoređivali s uspjehom osoba kojima nije bilo dozvoljeno žvakanje.

Studenti koji su žvakali žvakaću gumu pet minuta prije ispita u prosjeku su postigli najbolje rezultate, s druge strane, žvakanje za vrijeme testa izazvalo je suprotan efekt jer je remetilo koncentraciju učenika. Naime, znanstvenici kažu kako žvakanje ili bilo kakva tjelesna aktivnost prije testa pojačava mentalne funkcije i takvo stanje traje 20-ak minuta, dok žvakanje za vrijeme testa remeti koncentraciju jer u mozgu dolazi do sukoba kognitivnih i žvakaćih procesa.

Ovo istraživanje je potvrdilo prijašnje znanstvene pokuse koji su pokazali da žvakanje može pozitivno utjecati na rezultate testova.

"Samo žvakanje i otpor koji pruža žvakaća guma zaslužni su za pojačavanje mentalnih funkcija. Proces žvakanja ubrzava otkucaje srca, a to znači da u mozak dolazi više kisika i hranjivih tvari što može imati velikog utjecaja na kognitivne procese", rekao je Dr. Andrew Scholey, voditelj prvotnog istraživanja provedenog 2002. godine.    

12.12.2011. 08:54:33
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    jelenaslak
    12.12.2011. 09:50
    Kod nekih profesora se smije žvkati na satu, a kod nekih ne.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh