« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
OPASAN KOLESTEROL

Žumanjci su štetniji za zdravlje od hamburgera?

Čak i najmasniji i najkaloričniji hamburgeri iz poznatih američkih fast food restorana ne sadrže toliko kolesterola kao žumanjak jednog jajeta

Žumanjci
Žumanjci (Shutterstock/Wikipedia)
Više o

kolesterol

,

jaja

,

žumanjak

Žumanjci jajeta su loši za naše zdravlje, tvrde liječnici J David Spence, David Jenkins i Jean Davignon u svom istraživanju objavljenom u časopisu The Canadian Journal of Cardiology. Liječnici su usporedili količinu kolesterola u jednom jedinom žumanjku s popularnim jelima iz američkih fast food restorana.

Žumanjak jednog jajeta sadrži između 215 i 275 miligrama kolesterola, što je više od nezdravih i masnih hamburgera. Naprimjer, bogati ''Double Down'' sendvič iz KFC-a sastoji se od slanine, sira i majoneze između dvije debele kriške pohane piletine, ali sadrži manje kolesterola od žumanjka, točnije 150 mg.

>> Jaja iz slobodnog uzgoja nezdravija su od onih iz kaveznog?

''Thickburger'' iz restorana Hardee's Monster sadrži 210 mg kolesterola, a sastoji se od govedine, tri šnite sira i četiri kriške slanine. Posljednja usoredba bila je s ''McRibom'' iz McDonald'sa koji se sastoji od svinjetine i sadrži 70 mg kolesterola.

''Double Down'' sendvič iz KFC-a

Američki i kanadski zdravstveni program inače preporuča tek 200 mg kolesterola dnevno za odraslu osobu, a liječnici koji su proveli ovo istraživanje smatraju da industrija jaja ima snažan utjecaj na javno mišljenje i promovira samo zdrav aspekt konzumiranja jaja. Čak su i neka medicinska istraživanja financirana od strane agencija za marketing jaja.

Spence, Jenkins i Davignon upozoravaju da bi negativni učinci pretjeranog unosa kolesterola iz jaja (razne upale, ateroskleroza, dijabetes) trebali zabrinuti javnost. Naravno, nipošto ne sugeriraju da ljudi jedu spomenute hamburgere i sendviče iz fast food restorana koji također sadrže puno kolesterola. Doduše, manje od žumanjka jajeta, ali sadrže i mnoge druge štetne tvari za naš organizam.

04.11.2010. 15:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh