« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
SVJETLEĆA STVORENJA

Meduze će pomagati u otkrivanju raka

Svjetleće stanice meduze otkrivat će tumore duboko unutar ljudskog tijela, što će omogućiti raniju dijagnozu raka

Meduze
Meduze (DeviantArt)
Više o

Rak

,

meduze

,

tumor

,

meduza

Meduze bi u budućnosti mogle pomagati u borbi protiv raka. Naime, britanski znanstvenici otkrili su kako pomoću svjetlećih stanica meduze otkriti tumore, i to duboko unutar ljudskog tijela. Vjeruju da bi ova tehnologja mogla biti barem 10 puta uspješnija i učinkovitija od CT skenera.

Profesor Norman Maitland iz laboratorija za istraživanje raka Yorkshire na Sveučilištu York kaže da ova tehnologija uključuje umetanje proteina dobivenih iz svjetlećih stanica meduze u ljudske stanice raka. Nakon toga posebna kamera otkriva proteine koji svijetle i pokazuje gdje su tumori.

>> Besmrtna meduza jedino zemaljsko stvorenje koje zna tajnu vječnoga života

Sadašnje metode otkrivanja tumora nisu dovoljno učinkovite jer ne mogu prodrijeti dovoljno duboko u tkivo i kosti, zbog čega se neke vrste raka vrlo teško otkrivaju. Meduze bi tako trebale pomoći da se bolesti ranije dijagnosticiraju.

Britanskim znanstvenicima puno je pomogao kemičar Roger Tsien koji je prije dvije godine dobio Nobelovu nagradu kada je pročistio protein zbog kojeg meduze sjaje.

Prof. Maitland sada traži financijska sredstva za opremanje posebnih kamera i nada se da će se ova nova tehnologija početi koristiti kroz pet godina.

04.11.2010. 11:25:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh