« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
ZDRAVLJE

Žumanjak opasan kao i pušenje?

Konzumacija kolesterola je jednako opasna kao i pušenje kad su u pitanju kardiovaskularne bolesti, usprkos uvriježenom mišljenju

Bjeljanjak je, barem za sada, siguran za jesti
Bjeljanjak je, barem za sada, siguran za jesti (Arhiva)
Više o

pušenje

,

zdravlje

,

arteroskleroza

,

žumanjakl

Znanstvenici sa novog istraživanja tvrde da je žumanjak jajeta opasan za zdravlje kao i pušenje i, iako se može reći da je analogija prevelika, smatraju da su opasnosti jednake.

Studija je objavljena u novom broju časopisa Artherosclerosis, i kaže kako konzumiranje žumanjka jajeta povećava taloženje plaka samo 30 posto manje nego pušenje. Pacijenti koji su jeli žumanjak tri ili više puta tjedno imali su značajno veće količine plaka od onih koji su ih jeli manje od dva puta tjedno.

Dr. David Spence, voditelj istraživanja i profesor neurologije na University of Western Ontario's Schulich School of Medicine & Dentistry, objašnjava zašto smatra da je usporedba konzumacije jajeta sa pušenjem valjana. Naime, on i njegovi kolege su htjeli pokazati da je konzumacija kolesterola jednako opasna kao i pušenje kad su u pitanju kardiovaskularne bolesti, i tako ispraviti uvriježeno mišljenje da su cigarete puno štetnije.

Dr. Spence naglašava kako je problem samo u žumanjku, a ne u cijelom jajetu: „Jedan veliki žumanjak jajeta sadrži oko 237 miligrama kolesterola." Upozorio je i mlade da se paze jer kolesterol mladost im ne garantira zdravlje kasnije u životu.

Istraživanje je provedeno na 1,231 pacijentu sa srednjom dobi od 61.5 godina. Svi ispitanici su već doživjeli ili manji srčani udar, ili imaju visoki krvni tlak, ili imali povijest bolesti srca. Svi su zatim ispunili upitnike o navikama, stilu života, pušenju i konzumaciji žumanjka. U obzir su uzeti i faktori kao spol, kolesterol, krvni tlak, pušenje, tjelesna masa i dijabetes te se izmjerila debljina nataloženog plaka.

Nakupljanje plaka, tj. taloženje na krvnim žilama koje vode u srce, može uzrokovati arterosklerozu. Plak se sastoji od kolesterola, LDL lipida, i drugih. Nakupljanjem se smanjuje promjer arterije i tako se otežava prohod krvi, a ako se promjer suži preko 75 posto dolazi do angine pectoris koja, ako se ne liječi, može dovesti do infarkta.

16.08.2012. 21:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Jerry
    16.05.2013. 11:02
    Jako je loše napisati generalno ovakav članak i staviti naslov žumanjak opasan! Na žalost tako nešto može napisati samo izuzetno loše informirana osoba bez ikakvog znanja o procesima u tijelu i istraživanjima koja su vršena u 21 stoljeću.
    Provedeno istraživanje se odnosi na bolesne ljude koji su već od ranije imali problema sa srcem i krvožilnim sustavom.

    Žutanjak i kolesterol su kraj priče početak mnogi drugi problemi kao npr. šećeri koji su i jedan od bitnijih uzroka navedenih problema. Naravno da na takav organizam sa takvim oštećenim žilama kolesterol nije dobar no za ostali mogu jesti žutanjaka koliko žele bez ikakvih posljedica. Također povišeni kolesterol sam po sebi nije problem pa je i cijeli članak besmislen pa ga molim vas obrišite.
    http://drhyman.com/blog/2010/05/19/why-cholesterol-may-not-be-the-cause-of-heart-disease/

    http://www.wholebodycures.com/Original-Articles-by-Dr-Lieberman-Cholesterol-Myths.html

    http://www.huffingtonpost.com/dr-mark-hyman/why-cholesterol-may-not-b_b_290687.html

    http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164766#.UZSggLX-GCk

    itd itd
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh